Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Legendás fellépők és izgalmas zenei felfedezések – idén is jön a Budapest Ritmo

2024. február 20.

Április második hétvégéjén ismét itt a lehetőség, hogy szerelembe essünk új és ismerős zenékkel, a világ minden tájáról. A főváros legnagyobb világzenei fesztiválja, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo olyan előadókkal várja a közönséget, mint a legendás Salif Keita, Gérald Toto, Gaye Su Akyol vagy az egyre népszerűbb hazai Duckshell.

    A Hangvető fesztiválját a korábbi évekhez hasonlóan idén is konferencia és filmprogram egészíti ki, míg az első, ingyenes showcase-napon az új tehetségeké a színpad. Három nap, hogy a zenén keresztül kapcsolódj közösségekhez, más kultúrákhoz és új élményeket szerezz. A teljes lineup már elérhető a fesztivál honlapján.

    A Budapest Ritmo igazi különlegessége, hogy élőben, Budapest szívében játszanak a műfaj legizgalmasabb előadói, akiket a KEXP és a WOMEX már ünnepel. A fesztivál minden évben egy kicsit más élménnyel várja a nézőket, a „kellemesen ismerőstől” a „radikálisan újig”. Idén egy igazi legenda, az afropop megteremtőjeként tisztelt Salif Keita is koncertet ad az Akvárium Klubban, de olyan új csillagok is érkeznek, mint az anatóliai popot psych rockkal keresztező isztambuli dizőz, Gaye Su Akyol, az észt nu-folk professzorpáros, a Puuluup, vagy a dühös bantu punk kollektíva, a BCUC.

    A fesztivál három napján garantált a felfedezés élménye, és akár még új kedvencet is találhatunk magunknak az afrosanzont (Gérald Toto), éteri hárfát (Cerys Hafana), brácsa-stand-upot (Jelena Popržan), dark folkot (Daj Ognia), etnojazzt (Ágoston Béla & Teodosii Spassov) és karneváli pszichedelikus rockot is kínáló programban. 

Showcase a Szimpla Kertben

    A Ritmo felütése idén is az ingyenes showcase-nap a Szimpla Kertben: április 11-én 6 feltörekvő zenekar értelmezi újra a világzenét a saját felfogásukban. Az autentikus határmenti dallamoktól (Hajda Banda) a cseh folk és nu-jazz projekten át (Hrubá Hudba), a DIS IS MARKĒTA izgalmas kísérletezéséig széles a kínálat. A PJEV női a cappella formáció gyönyörű balkáni énekekkel, a lengyel Daj Ognia egy középkori búcsút megszégyenítő dark folk őrülettel érkezik a seregszemlére, míg a hazai szcénát az Elán pán-balkáni kávéházi cigányzenéje képviseli.

Péntek: karneváli kísérletezés az Akvárium Klubban

    Az első fesztiválnap vezérelve a kísérletezés: a péntek Vincent Moon, a Dalindával közös élő filmperformanszával indul, majd a Ritmo egyik „legnagyobb dobásának” titulált Gaye Su Akyol pszichedelikus török rockjával, és a Decolonize Your Mind Society transzzenéjével folytatódik. A napnak azonban itt még nincs vége, hiszen a bantu punkkollektíva, a BCUC katartikus szeánsza, a bécsi brácsafenomén, Jelena Popržan stand up-ja, valamint Ágoston Béla és a bolgár kavalmester, Teodosii Spassov etnojazz kísérlete is várja a fesztiválozókat.

     Az est vége felé a Nouvelle Vague-ból is ismert Gérald Toto bársonyos hangja vesz vissza kicsit a hőfokból és tereli az éteri lebegés felé a Ritmo közönségét, a napot pedig a venezuelai DJ Rafael Garnica szettje teszi teljessé.

Szombat esti tánc az Erzsébet téren és az Akváriumban

    A szombatot nem lehet megúszni tánc nélkül: erről az élő mali afropop legenda, Salif Keita, a Terne Čhave és a Romano Drom zenészei, valamint az olasz költő-aktivista, Luca Bassanese gondoskodnak majd. Az Erzsébet téren Antonis Antoniou ciprusi sound artist szettjére lehet bemelegíteni, akit a makedón trombitás, Džambo Aguševi követ hamisítatlan balkáni rezesekkel, majd pedig robban a Duckshell-bomba. Az önfeledt bulit olyan elmélyülős koncertek egyensúlyozzák majd ki, mint a walesi Cerys Hafana, vagy Almir Meskovic és Daniel Lazar harmonika-hegedű duója, az észt Puuluup pedig mindkettő lesz egyszerre: a talharpa-alapú nu-folk-őrületre új hallójáratok nyílnak és megmozdul a láb. A mozgalmas estét a biztoskezű bosnyák antropológus, DJ Sabs zárja.

Erős hangok filmen

    A Ritmo filmprogramja máshol nem látható zenei portré- és dokumentumfilmeket és saját produkciós zenei filmeket tartogat. A Toldi moziban zajló vetítések során ugyanúgy kirajzolódik egy közép-európai roma közösség, mint egy afro-kubai miliő vagy éppen egy Los Angeles-i stúdió. Igazi különlegességként Vincent Moon élőben rendezi filmperformansszá a Dalinda koncertjét az Akvárium Klubban. A részletes filmprogram hamarosan érkezik.

Nemzetközi kapcsolódások

    Ahogy a korábbi években már megszokhattuk, a Budapest Ritmót a nemzetközi zeneipar prominens képviselőit is megszólító színvonalas szakmai program kíséri. Akárcsak a fesztivál, a konferencia fő fókusza is a kapcsolódás és együttműködés lesz, amely témát mind nagyszabású, mind egyszemélyes projektek is körbejárnak. Az idei év újításaként a résztvevők lehetőséget kapnak saját terveik bemutatására (pitching session), és először rendezünk ún. stage talk-okat, ahol a művészek színpadi mélyinterjúk keretében osztják meg gondolataikat a közönséggel.

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO