Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Szepsy, a tokaji zendülő

2014. április 09.

A Mádi Kör alapítója, Szepsy István borai messze földön keresettek. Hogy csak a brit piacot említsük: a Selfridges&Co, a Harvey Nichols és Heston Blumenthal három Michelin csillagos étterme, a Fat Duck tartoznak vásárlói közé.

Most roppant örülök, ugrándozhatnékom van, de holnap azonnal visszatérek a munkához”– mondta Benicio del Toro, amikor a 73. Oscar Gálán átvette az Amerikai Filmakadémia díját a Traffic című filmben nyújtott alakításáért. A magyar borászat legismertebb alakja, Szepsy István hasonlóképpen tekint kitüntetéseire. Borai a legjobb magyar és külföldi csúcséttermek borlapján szerepelnek, mádi pincészetét a new yorki Wine and Spirit borszaklap beválasztotta a 2013-as év, egyben a világ száz legjobb borászata közé. A Doszpod László által alapított Prestige Award vándordíjat 2010-ben és 2013-ban is neki ítélték. Tavaly novemberben a World Wine Symposiumon, mely a világ legmagasabbra értékelt csúcsborainak, borászainak és borszakértőinek fóruma, beválasztották a ’Les Seigneurs du Vin’, azaz a Bor Urainak körébe. Ugyanitt, meghívott előadóként Tokajról beszélt, ahol felmenői már a 16. században bort termeltek.

Maximalizmus
Rákérdezek, igaz-e, hogy 1994-ben és 2001-ben egyetlen bort sem palackozott, hanem mindent folyóborként adott el. „Nem hozok forgalomba olyan bort, mellyel nem vagyok teljesen megelégedve” – hangzik a válasz. Szepsy István a legmagasabbra teszi a mércét. Arra a kérdésre, hogy mely évek voltak a legjobbak, sorolni kezdi: „2002 és 2005 mindenképp emlékezetesek számomra.” Ezt követően pedig felszínre kerül a karrierjét meghatározó összes évjárat: „Még gyermekkoromból emlékszem, hogy ’64 jó termést hozott,’68 tán még jobbat. ’72 sem volt oly rossz. Esküvőm a ’76-os évjárat bevételének, míg első autóm a ’77-esének köszönhettem. A forradalmi, kései szüretelésű cuvéevel 1999-ben rukkoltunk elő, ami, nem a termővidéket, inkább a szokásokat nézve, teljesen újszerű kísérlet volt; ez a döntés, sikerét is látva, jó ötletnek bizonyult” – hangzik a történet folytatása. Bár a világ legjobb édes borkészítőinek egyikeként tartják számon Szepsy Istvánt, száraz borai szintén sikerre termettek. Ezek a borok szélesebb kört céloznak, mint a Tokaji Aszú, melynek nevét hallva sokan megszállott gyűjtőkre, valamint XIV. Lajos francia uralkodóra asszociálnak, aki e nedűt a „királyok bora, a borok királyaként” aposztrofálta. 

Az aszú
„A Tokaji Aszú piaca igen kicsi”– erősíti meg a borász, aki kifejezetten a 6 puttonyos Aszú, a száraz Furmint és az édes Szamorodni borokra limitálja bortermelését. „Hihetetlen lehetőségeket rejt ez a borrégió, melyet érdemes felfedezni, és újra felfedezni”– jegyzi meg. Példaképp a Furmintot említi, mely elsődlegesen desszertbor készítéséhez használt szőlőfajta. „Saját erőfeszítéseimnek és a Furmint Február kezdeményezésnek hála, ma már leszüretelhető mindezek gyümölcse; az emberek tisztában vannak azzal, hogy a Furmint lehet egyszerre friss, eleven, csodás mineralitást magában hordozó. Voltak idők a szocialista éra alatt, amikor nem kísérletezhettünk. Ám ma, Tokaj próbálkozhat az újítással. Én legalábbis így teszek.”
Új ideákért szőlőihez fordul. Valójában minden nap. Elmélkedő, nem rohanó módján beszippantja a föld illatát, megszemléli a szőlőfürtöket, néha kinn alszik a dűlőkben. A természet beszél hozzá, és ő figyelmesen hallgatja. Így születnek csodálatos borai.

A Szepsyk
A család neve a 16. század végétől egybeforrott a borászattal. Szepsy István Bodrogkeresztúron, egy Tokaj melletti faluban nőtt föl, és édesapja nyomdokaiba lépve, mára már egész családját bevonva készíti kiváló borait. Akinek szerencséje van megismerkedni vele, az egy nyugodt, csendes, remek humorú, bölcs emberre talál, aki szivesen beszélget az élet dolgairól csakúgy, mint a számára oly kedves Tokaj-Hegyaljáról, és annak világviszonylatban is kiváló dűlőiről.

Vissza Még több hír
 
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO