Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Pezsgőzzünk nyáron!

2020. augusztus 12.

A legtöbben nyáron a borban is az üdítő, frissítő élményt keressük. Erre pedig a bor műfaján belül van egy ideális választás a pezsgő személyében. Nemcsak hűsít, de igazi rajongói tudják, hogy rögtön hangulatot is teremt.

Magyarországon a „pezsgő” kifejezés kerül azoknak a sparkling wine-oknak a címkéire, amelyeknél a másodlagos erjesztés során alakulnak ki a buborékok. Erre persze több módszer létezik. Van, amikor az alapborból tartályban lesz pezsgő, és előfordul olyan is, amikor nagyobb méretű palackokban zajlik le a pezsgősítés, majd innen áttöltve kerül a végleges üvegbe. A legnagyobbra becsült pezsgőkészítési mód a tradicionális pezsgőké. Így készülnek a champagne-ok, a cavák és a világ más részeinek legmagasabbra értékelt pezsgői. Ilyenkor a pezsgőhöz illő stílusú csendes bor ugyanabban a palackban alakul át pezsgővé, amelyikben a mi asztalunkra kerül.

Magyarországon az utóbbi tíz évben pezsgőforradalom zajlott le. Szinte az összes borvidéken találunk már olyan pincészetet, aki saját pezsgővel lépett piacra. A műfaj még relatíve újnak számít, és az biztos, hogy más gondolkodásmódot és munkamódszereket követel meg a borászoktól, mint a hagyományos, csendes borok. Épp ezért általános a kísérletezés. A borászok keresik azokat a helyi vagy nemzetközi szőlőfajtákat, amelyek számukra legmegfelelőbbek, és más elemeiben is zajlik az útkeresés a megfelelő pezsgőstílus elérése érdekében. Hol kezdjük a felfedezést? Etyek mindenképpen jó kiindulási pont már csak azért is, mert ezen a területen a műfajjal legnagyobb volumenben foglalkozó borászat mellett sok családi pincészet is foglalkozik a pezsgőkészítéssel. Hernyák Tamás a Hernyák Birtoktól elmondta, hogy ők 2010-ben készítették az első pezsgőjüket, bár akkor még kis palackszámban. „A rendszerváltás után 20 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy felhalmozzuk azokat a tapasztalatokat, amelyek a magas minőségű csendes borok készítéséhez szükségesek, és ezt követően elinduljunk a pezsgők felé. Ez egy logikus lépés volt számunkra, hiszen tulajdonképpen a gyökereinkhez tértünk vissza.” Ez a tájegység ugyanis az I. világháború előtt meghatározónak számított a pezsgő kategóriájában, évi 2 milliós palackszámát egyedül Franciaország előzte meg. A 19. században azért indult meg itt a buborékos borok készítése, mert a hűvös klíma és a meszes talaj megfelelt a világhíres Champagne természeti adottságainak. Hernyák Tamás is Champagne-ban tanulta meg a magas minőségű pezsgő megszületéséhez szükséges szőlészeti és borászati ismereteket, és pincészetük munkáját a mai napig a francia borvidék egyik fontos szakembere segíti. „Az indulás óta folyamatosan fejlődünk ezen a téren. A most piacon levő 2016-os évjáratból már 6000 palack pezsgőt töltöttünk le, az idei szüretkor pedig ezt a számot 10 000-re emeljük, így már több pezsgőnk lesz, mint csendes borunk. Egyértelműen ezen az úton szeretnénk haladni, számunkra ez jelenti a jövőt. Sokat számít, hogy ebbe az irányba nem egyedül tartunk, hanem 12 másik etyeki pincészettel együtt gondolkozunk. A közös munka végeredménye egy új, eredetvédett pezsgőkategória lesz, amelynek első tételei majd 2023-ban mutatkoznak be a közönségnek.

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO