Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Ötféle módon javíthatja borral kapcsolatos IQ-ját

2016. december 13.

Ön akár tapasztalt borkedvelő, akár kezdő, számos módon javíthatja a borokkal kapcsolatos ismereteit. Mi a legjobb az egészben? Természetesen az, hogy a folyamat sok kóstolással jár.

1. Hozzon létre borklubot, vagy csatlakozzon egy meglévőhöz

Ez az első javaslat, mert két előnye is van, mely továbbiakat szülhet. Ez társadalmi elfoglaltság, ahol – nem mellékesen - a költségeit is csökkentheti azzal, hogy több ember között oszlanak meg a borokra fordított kiadások. Szervezzen baráti összejövetelt, és rendszeresítsen egy állandó témát: például 3000 Ft alatti vörösek, legyen az akár Zinfandel vagy bármilyen más szőlőfajta. A társaság minden tagja hozzon egy palackkal (vagy többet, a csapattól függően). Csomagolják be a palackokat papírzacskóba vagy alufóliába, hogy a címkék ne látszódjanak. Így a kóstoláskor elkerülhetik az elfogult véleményeket és mindenki a saját szempontjai szerint értékelheti a kóstolt bort. Lehet, hogy talál egy 2000 Ft-os tételt, amely jobban ízlik, mint egy 5-6000 Ft-os, vagy jobban megértheti, egyes borok miért drágábbak. Akárhogy is alakul, ön mindenképpen nyer!

2. Fedezze fel a kedvenc szőlőfajtáját

Szereti a chardonnay-t? A legtöbb borkedvelő szereti. De találkozott-e már a chardonnay változataival az Orosz-folyó (= Russian River, Észak-Kalifornia) mellől, Santa Barbarából, esetleg a Chablis vidékről (Burgundia apellációja) vagy Maconból (Burgundia központja, minden évben itt rendezik meg a francia borok egyik legnagyobb kiállítását)? Kóstolta-e már a hordóban erjesztett verzióval szemben a tölgyfamentes (reduktív) változatot? Törekedjen rá, hogy megismerjen különböző chardonnay-kat Kaliforniából vagy világ bármely részéről, egyszerre vagy különböző időpontokban. Hasonlítsa össze a különböző ízeket és az árnyalatnyi különbségeket, hogy kialakítsa a terroir-ról kialakított saját koncepcióját, amely emlékezteti a bor hazájára és árulkodik annak a jellemzőiről. Ennek egyik módja - a sok közül -, hogy ugyanazon termelő chardonnay-it hasonlítja össze különböző dűlőkből. De összevetheti különböző borvidékek chardonnay-it is.

3. Ismerjen meg új borkereskedőket

Remek lehetőség a borról tanulni, ha jó kapcsolatot ápol a kereskedővel, akiben megbízik, aki tudja, ön mit szeret. Még jobb, ha több borkereskedővel is tartja a kapcsolatot. Így, ha bevezetésre kerül egy új tétel vagy egy érdekes bor, biztosan megkínálják, amikor betér az üzletbe.

4. Vegyen részt borvacsorán

A borszaküzletek és éttermek rendszeresen rendeznek borvacsorákat egy-egy bortermelővel vagy forgalmazóval, ahol a tételeket ételsorral párosítják. Az ilyen vacsorák költségesek lehetnek, de értéket képviselnek, és lehetőséget adnak a teljes portfólió egyidejű megismerésére. Nem kerülhet annál közelebbi kapcsolatba a borral, mint amikor megszorítja a kezet, amely az adott bort készítette. A személyes kapcsolat a borásszal vagy forgalmazóval megtérülhet a legközelebbi látogatásakor az érintett borvidékre.

5. Bárhová is utazik, fogyasszon helyi borokat

Amikor az üzleti ügyei miatt, a családdal vagy kedvtelésből utazik, mindenképpen keresse és kóstolja meg a helyi borokat.

Vissza Még több hír
 
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO