Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Olaszrizling stílusok

2020. július 07.

Az olaszrizling alapvetően az egyik legelterjedtebb szőlőfajtának számít Magyarországon. Ebben fontos szerepe van annak, hogy a filoxéravész után, a 20. században megbízhatósága miatt jelentős mennyiségben telepítettek belőle. Ennek megfelelően itthon ma is több borvidéken dolgozik olyan borász, aki kiemelt jelentőséget tulajdonít neki.

A legtöbben mégis a Balaton partján, sőt az északi parton élnek azok, akik igazán fontosnak tartják az olaszrizlinget. Ennek ma az az oka, hogy az olaszrizlinget a jó értelemben vett neutrális aromatikájú szőlőfajtákhoz soroljuk. Magából a szőlőfajtából nem árad domináns, minden mást uraló illat és íz, ezért a belőle készülő bor jobban ki tudja fejezni a termőtáj karakterét. Ezekből a karakterekből pedig az északi parton nincs hiány, kezdve Csopak meszes, a víztükörhöz közel fekvő lankáival, a Badacsony vulkanikus eredetű bazalttalaján át a Káli-medence egyedi mikroklimatikus adottságaiig.

Azt, hogy az olaszrizlinget zászlajára tűzte a Balaton, sok más mellett a BalatonBor is bizonyítja, amely két szervezet, a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös bormárkája. A lényege, hogy azok a borászok, akik az egységes névvel és megjelenéssel szeretnék palackba tölteni ezt a bort, egy közösen meghatározott stílusirányzat szerint dolgoznak annak érdekében, hogy jól fogyasztható, de tartalmas, 100%-ban olaszrizlingből készülő bor szülessen. A borokat maguk a borászok bírálják el egy vakkóstoló keretében, majd a nagyközönségnek tavasz végén mutatják be az aktuális év kínálatát.

Sokakban még mindig élnek olyan félreértések, hogy bizonyos szőlőfajták csak bizonyos bortípusok előállítására alkalmasak. Pedig a bortípus kiválasztása a szőlészek és a borászok tudatos döntésének eredménye. Persze vannak fajták, amelyek jellemzően egy szűkebb stíluspalettán mozognak – ilyen az Irsai Olivér és a cabernet sauvignon –, vannak azonban olyanok is, amelyekből színes borkínálat rajzolható ki. Ilyen például az olaszrizling. Abban az esetben, ha egy könnyed bornak szánják – ilyenek a BalatonBorok –, két fontos szempont adódik: az egyik a lendületet adó savérzet, a másik a szőlőből származó illat- és ízvilág. Mindkettő eléréséhez a szüreti időpont megválasztása fontos. A szőlő érése alatt ugyanis nő a cukor- és csökken a savtartalom, ha pedig inkább szeretnénk egy alacsony alkoholtartalmú, üde bort, akkor nem szabad, hogy ezek az értékek nagyon elszaladjanak. Ha a borász nem siet ennyire, és hagyja, hogy minél több napsütés érje a szőlőfürtöket, minél tovább érjenek a bogyók, testesebb, tartalmasabb bort kapunk. Az ilyen borokra jellemző, hogy tovább érnek a pincében, akár hordóba is kerülnek, sőt még palackban is töltenek néhány hónapot. Ezek a komolyabb olaszrizlingek, amelyeknek feladata lehet a termőhely bemutatása is, és amelyek gondoskodnak róla, hogy egy nyári estén akár komolyabb sajtok vagy húsok mellé is bonthassunk olaszrizlinget.

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO