Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Mozartra erjed a bécsi bor

2014. március 04.

Mozart, Haydn és Vivaldi muzsikájával nemesíti borait a borászattal is foglalkozó bécsi zenész, Markus Bachmann. A zene azonban rendhagyó módon nem kívülről jön, a dallamok a közvetlenül a hordókba épített hangszórók segítségével csalogatják ki a borokból a legjobb ízeket.

Bachmann ötlete egyszerű: a kellemes muzsika hanghullámai kedveznek a bornak. Különösen a borban található élesztőre vannak jó hatással, mert az élesztő a dallamok hatására nem metilalkoholt, hanem glicerint képez, ami jelentősen javít a nemes nedű ízhatásán. A végeredmény: kevesebb cukor és intenzívebb íz, ami ráadásul a gyomornak is jót tesz. Bachmann szerint sokkal könnyebben emészthető a dallamos bor, hisz a hagyományos erjedési procedúra alatt előfordulhat, hogy az élesztő lerakódik és a borban buborékokat képez. A dallamos bornál ez nem fordulhat elő, a hanghullámok mindent nyugodtan és egyenletesen oszlatnak el, különös harmóniát teremtve a hordóban.

Bachmann módszere nem csak az új borra van jó hatással. A muzsika a halottnak hitt borba is új életet lehelhet. Mozart hatására az élesztő újra életre kelhet, hogy egy második erjesztéssel a bor minőségét javítsa. Bachmann egyelőre csak klasszikus dallamokkal kísérletezett, így nem tudni, hogy milyen hatást gyakorolna a nedűre a rockzene, a Beatles, az atonális, hangnem nélküli zene vagy akár az experimentális dzsessz.

Bachmann már le is védette ötletét, mely Bécs csúcsborászai körében is nagy sikert aratott. „Ez mérföldkő az osztrák borászat történetében. Azt hiszem még fel sem tudjuk mérni, milyen hatása lehet ennek a felfedezésnek“ – mondta az osztrák bioborász, Rolf Prettererbner.

 

Vissza Még több hír
 
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO