Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Mitől lesz vegán egy bor?

2020. március 10.

Egyértelműen látszik, hogy egyre terjed a vegetáriánus és a vegán táplálkozás népszerűsége. Vannak, akik teljes életüket ezen filozófia mentén élik, míg mások a fenntarthatóság jegyében építenek be rendszeresen növényalapú étkezéseket az életükbe. Nemcsak az étel lehet azonban vegán, hanem a bor is. De mitől lesz egy szőlőből készített ital vegán? Vagy még inkább helytálló a kérdés: miért nem vegán minden bor?

A veganizmus az állati eredetű termékek használatának mellőzése és az ehhez kapcsolódó filozófia, ami elutasítja az érezni képes állatok árucikk státuszát. Ez megnyilvánul a táplálkozás, a szórakozás, a ruházkodás és a higiéniai termékek választásában is. A veganizmus a Vegan Society alapító okirata szerint nem kizárólag az állatokról szól, hanem a filozófiáról, az egészségről és a környezetvédelemről is. A Concours Mondial de Bruxelles vezető európai borverseny szervezői jól rálátnak az ágazatban lezajló átalakulásokra. Legfrissebb közleményükben a borpiacon jelen lévő aktuális trendek közül elsőként azt emelték ki, hogy a borfogyasztás kapcsán is egyre többen vesznek figyelembe egészségügyi megfontolásokat. Ennek egyik leglátványosabb formáját a vegán borok növekvő száma jelenti.

Magyarországon az utóbbi években jelentek meg az első vegán borok a piacon. Az alföldi Gedeon Birtok immár két éve teljes bormennyiségét e szemléletmódnak megfelelően készíti el, így gyakran meg is kapják a kérdést, hogy mitől lesz egy szőlőből készült bor vegán. Varga Árpád borász így válaszol erre a kérdésre: „A bor valóban szőlőből készül, de fontos, hogy a borászati technológia során a hagyományos borászati eljárásoknál leggyakrabban – elsősorban a musttisztítás, a derítés és a stabilizálás során – állati eredetű anyagokat használunk. Ilyen a kazein, az albumin, a tojásfehérje, a vizahólyag, a zselatin stb. Ezek az anyagok azonban tökéletesen helyettesíthetők növényi eredetű  borászati szerekkel. Nem feltétlenül arról van szó, hogy ez olcsóbb vagy drágább lenne, vagy technológiában könnyebbséget vagy nehézséget jelentene, sokkal inkább a fent említett vegán eszmével való egyetértésünket fejezi ki. Tehát még egyszer, fontos hangsúlyozni, hogy nem a szőlőben, hanem a borászati technológia során tudunk a vegán szemléletnek megfelelően eljárni.Pászti-Nagy Dóra, a birtok kereskedelmi vezetője a borok bemutatásakor a piaci háttér kapcsán elmondta: „Először egy nagy nyugat-európai partnerünk részéről érkezett megkeresés arra, hogy üdvösnek tartaná, ha a termékeink vegánok lennének. Ezt követően egyre több helyen találkoztunk a veganizmus gondolatával. A vegán emberek gasztronómiai kultúráját kívánjuk színesíteni azzal, hogy számukra is fogyasztható bort készítünk úgy, hogy a feldolgozás során nem alkalmazunk állati eredetű segédanyagokat.

A Gedeon kínálata a gyöngyöző-, fehér- és rozéborokon át egészen a vörös tételekig ível, bemutatva olyan ritkán palackba kerülő, de az Alföldre hagyományosan jellemző helyi fajtákat, mint az arany sárfehér vagy a kövidinka.

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO