Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Malatinszky Csaba

2012. február 23.

A Malatinszky Kúria több szempontból is különleges. Nem csak azért, mert sikeres üzleti vállalkozás és csúcsborokat alkotó borászat, hanem mert valódi élmények és a kísérletezés műhelye is egyben.

A Malatinszky Kúria Organikus Szőlőbirtok tulajdonosa és borásza, Malatinszky Csaba élen jár a Villány-Siklós borrégió különleges értékeinek népszerűsítésében. Birtokát 1997-ben alapította, karrierje borászként és üzletemberként is töretlenül felfelé ível. Mielőtt borászként kezdett dolgozni, ő volt Magyarország első sommelierje. Mióta Borterasz néven saját bisztrót nyitott Villány szívében, a bor és a finom ételek iránti szenvedélye is újra egyensúlyba került. „Egyedi és stílusos epikuroszi élményt alkottunk, ahol a betérők ízletes, a szezonalitást tükröző, ízletes, helyi alapanyagokból készült ételek kíséretében fedezhetik fel a Malatinszky borok világát..” – jegyzi meg a borász.
Természetesen!
Malatinszky azt mondja, szándékosan igyekszik elfordulni a fine-dining koncepciótól. Inkább a termőhely nyelvén engedi a bort és az ételeket  megszólalni. A helyben elérhető, saját bio gazdaságában nevelt hozzávalók bősége mindig is izgalomba hozta. „Az itteni klíma többnyire kontinentális, de délről mediterrán hatás is érkezik. A hosszú napsütéses órák pedig ideális körülményeket teremtenek ahhoz, hogy zöldségek és gyümölcsök széles skáláját termesszük.” – magyarázza Malatinszky és hozzáteszi, jelenleg 14 különböző paradicsomot nevel, ami a legjobb válogatás abból a 30 féléből, amivel korábban kísérletezett. „Csodálatos fügét is sikerült termesztenem. Gondosan szüretelve s elkészítve, ezek a zöldségek-gyümölcsök a szezonális kínálat alapelemeivé váltak. Jövőre szeretnék többféle, házi készítésű lekvárral és szósszal is bemutatkozni, hogy megőrízzem a nyár esszenciáját.  
GONDOLKODJ VILÁGSZÍNVONALBAN, EGYÉL HELYI TERMÉKET! 
Malatinszky szerint a Borterasz utazóknak és helyieknek kiváló úti cél egyaránt. A friss, helyi ízek, kiegészítve a helyben készült borokkal, bárkit lenyűgözhetnek. A Borterasz csöpp kísérleti konyhájában, ahogy azt Malatinszky, aki maga is lelkes szakács, nevezi, a hangsúly az egyszerű, tradicionális ízek megalkotásán van. Malatinszky az egyszerűség és a komplexitás kombinációjában hisz, tiszteletben tartva az alapanyag származását és karakterét. „Az étlap rövid és a terméskínálattól függően gyakorta változik.”– teszi még hozzá. „A modern és kényelmes étterem 20 főnek biztosít helyet. Ha az időjárás megengedi, még 20 vendég étkezhet a szabadban, a száz éves diófák árnya alatt.”
Fair trade
A környezetbarát és fenntartható mezőgazdaság híveként Malatinszky az organikus termelési technikákat követi. Az 2009-ben  teljesen átállt a biogazdálkodásra. „Ahelyett, hogy műtrágyáktól és permetezőszerektől függnék, igyekszünk fenntartani a talaj termékenységét és elősegíteni a természetes folyamatokat, amelyek kiegyensúlyozzák az állatok és betegségek okozta károkat. A boraimban a természet szólal meg és ugyanígy van ez a kertemből származó gyümölcsök és zöldségek esetében is.”
A mintegy 30 hektáros Malatinszky birtok Magyarországon elsők között termelt bio szőlőt. A világszínvonalú vörösborokat felvonultató listából is kiemelkedik a Cabernet Franc. A pincészet évente mintegy 200.000 palack bort állít elő,, melynek 25-30%-a  megy exportra (Malatinszky szerint ez a szám 70%-ra kell nőjjön). A borok célországai Belgium, Kína, Anglia, Japán, Svájc és az Egyesült Államok, ugyanakkor a borász most épp svéd partnerekkel is tárgyal. A borászat az angol uralkodócsaládhoz is szállít borokat, és vörösborai szerepeltek a magyarországi EU-elnökség gálavacsoráin is. A borok rendszersen aratnak sikert nemzetközi versenyeken.

Malatinszky Csaba munkáját a budapesti Gundel étterem fő sommelierjeként kezdte. Itthon ő volt a szakma első, nemzetközileg is elismert képviselője. Bordeaux-i tanulmányútjain (Médoc Château Pichon-Longueville Baron, Château Lynch-Bages and Château Cos D’ Estournel) rengeteget tanult a borkultúráról és a borászatról, a ,,blending” művészetéről. La boutique des vin név alatt 1993-ban nyitotta meg Budapest első kiskereskedelmi borszaküzletét. A Malatinszky névhez három borcsalád kötődik: Le sommelier, Noblesse és Kúria borok vannak forgalomban.

BORTERASZ: Villány, Diófás tér 1/a. 7773
GPS: 45º 51’ 58,78”, 18º 27’ 5,12”
tel.: +36(72) 49-25-55
e-mail:
wine@malatinszky.hu
Vissza Még több hír
 
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO