Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Koch Csaba: Kellenek világos vízióval és kreativitással megáldott magyar borászok

2019. július 04.

A Hajós-bajai Borvidéket is elismerték a minap, amikor az 40. Országos Borversenyen Koch Csaba Borászata lett a legeredményesebb pince. A szakember szerint itt az idő ízlésformáló, nemzetközi trendteremtő magyar borokat készíteni.

Soha nem kapta még meg hajós-bajai pince a Vándor-díjat, vagyis a legeredményesebb pincének járó kitüntetést az Országos Borversenyen. Számít ez valamit?
Hadd pontosítsak: a 40. Országos Borversenyen egy nagy aranyérmet, hat aranyérmet és két ezüstérmet kaptam, ám a kilenc borból három készült Hajós-Baján, hat pedig a villányi pincémben.

Melyik hajós-bajai borai kaptak elismerést – és ez a „harmadolt” díj mit jelent a korábban nem túl ismert borvidéknek?
A Frisch Irsai Olivér, a jégbor és a 2017-es prémium kadarka származik Hajós-Bajáról – megjegyzem, az a kadarka, amelynek korábbi évjáratai már négyszer is Champion-díjasak lettek a fajta Kárpát-medencei versenyén. Azért óriási dolog ez a díj, mert feketén-fehéren megmutatja, mire képes a felső-bácskai, magas humusztartalmú lösztalaj. Arra is büszke vagyok, hogy a Koch Borászat mellett ma már több hajós-bajai borász mutatja az oroszlánkörmeit: a Sziegl, a Szemerey vagy az Antal pincék óriási lelkesedéssel készítenek nagyszerű borokat, a helyi Vintegro Pinceszövetség összefogása pedig példaértékű.

Van-e a kadarka mellett létjogosultsága Hajós-Baján más vörösboroknak is?
Igaz, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Borversenyén mind a két vörösbor kategóriát villányi borokkal nyertem: a felsőt a villányi Csanád cuvée 2012-es évjáratával, a középkategóriát pedig a 2015-ös villányi Cabernet Sauvignon Classicus-szal, ám a második helyezett már hajós-bajai lett, méghozzá egy kis fahordós érlelésű Cabernet Sauvignon Barrique 2015-ből, ami már több megmérettetésen is nagyon jól szerepelt, például Düsseldorfban is kapott egy aranyat.

Milyen a szakmai megítélése az Országos Borversenynek?
Azt hiszem, kezd beérni a három évvel ezelőtt elindított program: akkor a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a HNT elhatározta, hogy ez lesz az ország legnagyobb és legszínvonalasabb borversenye. Ezt mára sikerült is elérnünk. Az Országos Borverseny ma Magyarország legszélesebb körű, legnagyobb borseregszemléje. A hegyközségi borverseny legjobb borai mennek a borvidéki versenyre, ahonnan az ott aranyérmet kapott borok ingyen nevezhetők az országos versenyre. Idén minden rekord megdőlt, hiszen közel ezer mintát küldtek a versenyre! Az egyéb díjakban, elismerésekben mindig lehet némi elfogultság, ám a borversenyen vakon kóstolnak a legjobb szakértők, szóval, ez a legobjektívebb megmérettetés.

Ha már szóba kerültek más díjak: az elmúlt években Ön ötször is benne volt az Év Bortermelője utolsó körében, mégsem kapta még meg ezt az elismerést. Az Országos Borverseny Vándor-díja kompenzálja ezt valamicskét?
Az Év Bortermelője-díjat eddig is nagyszerű szakemberek kapták meg, és nyilván azért dolgozom, hogy a közönség és a szakma is elismerje a munkámat. A Vándor-díjnak nagyon örülök, ahogyan annak is, hogy a piac is visszaigazolja a tevékenységemet. És ha néha tréfálkozunk is egymás között azon, hogy ki milyen díjat kapott vagy nem kapott meg éppen, minden hiteles bortermelő kollégámmal azon vagyunk, hogy a magyar bor egyre ismertebb és elismertebb legyen kül- és belföldön egyaránt. Dr. Nagy István miniszter úr az Országos Borversenyen mondott ünnepi köszöntőjében kiemelte, hogy példaértékű a magyar agrár-élelmiszer iparban a hazai borágazat piaci teljesítménye. Mint mondta, „a magyar borászok a fogyasztói trendek építői és nem követői.”

Ez mit jelent?
A miniszter úr arra gondolhatott, hogy amit az emberek meg fognak szeretni, azt valakinek előbb meg kell álmodnia. Kellenek világos vízióval és kreativitással megáldott magyar borászok, akik a piacot is tanítják, úgy kísérleteznek, hogy közben akár nemzetközi trendeket is teremtenek. Erre törekedtem én is, például a VinAgora nemzetközi versenyen Champion-díjas Frisch rozémmal. A Frisch családnak egészen új koncepciót szántam: az általában könnyű ivású illatos borokat dűlőszelektáltan, komoly terméskorlátozással készítettem el. Az embereknek tetszik, a szakértőknek is tetszik, talán nem szerénytelenség azt gondolnom, hogy ez is példa lehet az ízlésformálásra.

Van más példája is?
Mostanában elhalmoztak díjakkal, így szívesen említem meg 2017-es Villányi Franc-omat is, ami a Magyarországi Németek Országos Borversenyén 725 minta között állta meg a helyét, és kapott Champion-díjat. A tradicionális vörösborkészítés módja az, hogy a későn szüretelt nagy vörösbort berakták több évre hordóba, majd jó sokáig palackérlelték, és 6-8-10 évesen dobták piacra, amikor már többnyire a másodlagos és harmadlagos érlelési ízek domináltak a borban. Ezzel szemben a 2017-es franc-om kész gyümölcsbomba: ideális állapotban szüreteltem, és úgy nagy bor, hogy az elsődleges, gyümölcsös jegyek dominálnak benne. Nem véletlen, hogy a Villányi Borversenyen a Média bora lett. Úgy tűnik, hogy nem nagyon tudja már emelni a tétet… Nem célom a tét emelése. Szeretnék olyan borokat készíteni, ami valami szépet ad az embereknek. Persze, nem ülök a babérjaimon. Egy hónapon belül elkészül a bioborászatom, így idén már biobort is fogok termelni, és megpróbálok nagyon ízletes, kénmentes, natúr bort is készíteni!

bor
Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO