Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Dél-balatoni pezsgés

2020. június 13.

Ha dél-balatoni pezsgőkről esik szó, egyre többen bólogatnak elismerően. Komoly hagyományai vannak itt a pezsgőkészítésnek, a boglári szakemberek kiváló tankpezsgőket tettek az asztalra már a rendszerváltás előtt is.

A balatonlellei Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet ma közel 90 hektár szőlőt művel, az egyik legjelentősebb pinceként mégis csak 2016-ban léptek piacra tradicionális pezsgőjükkel. Volt ennek persze előzménye jócskán, a borász Bujdosó Ferenc diplomamunkája ehhez a témához kapcsolódott, majd frissen végzett borászként Németországban töltötte gyakorlati idejét. Akkor, 1989-ben őt szánták a Balatonboglári Borgazdaság (BB) pezsgőmesterének, ehhez pedig jól jött a külföldi tapasztalat. Azután a rendszerváltás közbeszólt, a BB-t eladták, megváltoztak a piaci célok, így a saját családi vállalkozás vált elsődlegessé, egy időre távolabb került a pezsgőkészítéstől. Lépésről lépésre építkezett a család, ebben nagy segítségükre volt az édesapja, az ő 50 évjáratnyi tapasztalatára alapozva újították meg ültetvényeiket, hogy minden területre az ott legjobban teljesítő fajta kerüljön. A pezsgés és a buborékok azonban nem tűntek el, a Balatonon ők készítettek elsőként gyöngyözőbort, ma ebből háromféle is színesíti a kínálatukat.

Mindig is tervezték, hogy előbb-utóbb tradicionális eljárással készült pezsgő is kerül a szortimentbe, végül a pezsgő műfajában honi úttörőnek számító Garamváriék pincéjében készült el Bujdosóék első pezsgője. „Pontosan tudtam, hogy milyen pezsgőt szeretnék, hozzánk a gyümölcsösebb stílus, a komoly proseccók állnak közel, így ezt céloztuk meg. A brut nature pezsgő nem a mi ízlésünket tükrözi, az a 8-9 gramm cukor, ami benne van, felerősíti a gyümölcsös ízeket, és így lett végül egy saját, dél-balatoni stílusú tradicionális pezsgőnk. Nem a champagne-hoz akarjuk mérni magunkat, nem is lehetne, egyelőre ezért is került bele királyleányka a chardonnay fajta helyett. A tradicionális pezsgők esetében a hosszú seprőn tartásban hiszünk, a 24-36 hónapot tartjuk ideálisnak. Kíváncsiak vagyunk, hogy a királyleányka hogyan viselkedik ennyi érlelés után, milyen potenciál van benne, hiszen egyelőre még nincs erről igazán tapasztalat, szemben a pinot noirral. Fontosnak tartom a megfelelő alapbort: figyelni kell, nehogy elszálljon az alkohol, közben a trükkös meg az benne, hogy a gyümölcsnek viszont érettnek kell lennie, és természetesen az élénk, de semmiképpen sem zöld savakra is oda kell figyelni. Ezt a megfelelő szüreti időpont kiválasztásával érhetjük el, valamint azzal, ha a szőlőben a tőketerhelés is optimális. Az első évjáratból 5000 palack készült, ebből időről időre 500-1000 palackot degorzsáltunk, most már valódi tapasztalatunk van a fajtákkal, így az első után már bátrabban kísérletezünk a következő évjáratokkal. Lassan azt is érdemes figyelni, hogy hogyan fejlődik a magnum palackban, mert persze nem bírtuk megállni, és azt is készítettünk. Az biztos, hogy a naplementés vitorlázáshoz nagyon passzol a pezsgőnk, persze nálunk az egész család szívesen kóstolja bármilyen élethelyzetben.

bor
Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO