Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Debütált Magyarország legkülönlegesebb kékfrankosa

2018. április 23.

Az idei VinCE Budapest mintegy 160 kiállítójának több mint ezer bora közül is kiemelkedett Magyarország legmagasabb kékfrankos termőhelyének, a Nagy-Eged-hegynek a szűztermése, a Kovács Nimród Borászat 2008-as Grand Bleu tétele, amelyből mindössze 50 palackot bocsátanak piacra.

„Magyarországon mintegy 6700 hektáron termelnek kékfrankost, gyakorlatilag valamennyi borvidéken, így indokolt volt a furmint éve után meghirdetni a kékfrankos évét is” – mondta Kiss Eliza miniszteri biztos az ünnepélyes Grand Bleu-bemutatón. A miniszteri biztos hangsúlyozta, hogy bár a Grand Bleu 2008-as évjáratából mindössze 50 palack került a piacra, „még sok szép kékfrankossal lehet találkozni idén a Földművelésügyi Minisztérium által szervezett országkóstolókon”. Igaz is, mikor lett volna méltóbb Magyarország legkülönlegesebb kékfrankosából néhány palackot a gyűjtők számára elérhetővé tenni, ha nem a kékfrankos évében, 2018-ban, és a kékfrankos hónapjában, áprilisban?

A jeles eseményt az is indokolta, hogy 10 év érlelés után jutott fel a csúcsra az a bor, amely már eleve a csúcson született: a borszakírók által a Kárpát-medence egyik legkiválóbb termőhelyeként méltatott egri Nagy-Eged-hegy tetején, mintegy 500 méter magasságban fekszik az az aprócska terroir, amelynek a termése mára legendává lett. „A Nagy-Eged-hegyet nem szabad semmivel sem összehasonlítani, mivel teljesen egyedi. Burgundiát sem hasonlítják más borvidékekhez, mert etalon. A Nagy-Eged-hegy is ilyen” – nyilatkozta a termőhelyről Dr. Rohály Gábor nemzetközi borakadémikus. A Grand Bleu 2011-es és 2012-es évjáratai számtalan hazai és nemzetközi borversenyen nyertek aranyérmeket, ám komplexitásban és különlegességben éppen hogy csak megközelítik az egyszeri és megismételhetetlen szűztermést, vagyis a 2008-as évjáratot. A borból mindössze 275 palack készült, mára elfogyott belőle közel 200, így már csak a leggyorsabb gyűjtők vásárolhatnak az erre a célra félretett 50 palackos kontingensből. Amint azt a kóstolás különleges élményében részesült nemzetközi borakadémikusok megjegyezték, a 2008-as Grand Bleu kortya mennyei élményt nyújt. A bort Mészáros Gabriella mutatta be a sajtónak, a meghívott sommelier-knek, Master of Wine-oknak és más szakembereknek. Véleménye szerint: „Minden egyes korty letisztult, szinte észrevétlen, tökéletesen beépült, de nem jelentéktelen tanninokkal bír. Az ilyen bor megszületéséhez kifogástalan terroir, egészséges szőlő, kitűnő évjárat és vélhetően az angyalok lelkes segítő munkája is szükségeltetik, mert nélkülük ilyen borok nehezen kerülnek palackba. Ez a KÉKFRANKOS számomra maga a BOR.”

Vissza Még több hír
 
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO