Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Borozzunk piros fénynél!

2012. január 03.

A bor ízét nem kizárólag a szőlő vagy a szüret befolyásolhatja, hanem a szoba világításának színe is, ahol borozgatunk. Német kutatók fedezték fel, hogy azoknak, akik a bort vörös vagy kék fénnyel megvilágított szobában kortyolgatták, jobban ízlett az ital, mint azoknak, akik fehér vagy zöld fénynél fogyasztották ugyanazt a bort.

A kutatók egy pohár rizlinget adtak a tesztalanyoknak, majd más-más színekkel megvilágított szobákban ültették le őket. Az eredmény a következő lett: a bort édesebbnek érezték a vörös szobában, mint a fehérben vagy zöldben. A piros és a kék szobában lévő emberek többsége azt mondta – ugyanarra a borra –, hogy egy palackjáért akár 1,50 dollárral is többet fizetne.

"Azt már tudjuk, hogy az ital színe az ízét is befolyásolhatja – mondta Dr. Daniel Oberfeld-Twistel a Mainzi Johannes Gutenberg Egyetemről. – De a helyiség megvilágítása is nagy szerepet játszik abban, hogy milyennek érezzük a bor ízét, még akkor is, ha ez nem változtatja meg a pohárban látható színt. "

Oberfeld-Twistel úgy véli, hogy a piros és a kék szín pozitívan befolyásolják az emberek hangulatát, és ezáltal jobban élvezhetik a bort. De leszögezte, több vizsgálat szükséges ahhoz, hogy megállapítsák, a színek miért vannak hatással az emberek ízlelésére.

Az elmúlt évben a kutatók már megállapították, hogy a bort jobban élvezzük bizonyos zenék hallgatása közben. Aurelio Montes chilei borász elmondta, mikor Chardonnay-t iszik az "Atomic-ot" hallgatja Blondie-tól, a Merlot pedig Otis Redding számának , a “Sitting on the Dock of the Bay” hallgatása közben az igazi.

Vissza Még több hír
 
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO