Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Borban a tudomány

2014. március 03.

A Magyar Tudományos Akadémia minősített borversenyén tudósok és borászok 54 magyar pincészet és borászat 147 bora közül választották ki azt a hetet, amely egy éven keresztül viselheti „Az MTA Bora 2014” elismerő címet.

– Úgy gondoltuk, hogy a bor közel áll a tudományhoz. Közel áll, mert a borkészítéshez a természet ismerete kell, fáradságot nem ismerő szolgálat, kitartó, fegyelmezett és türelmes munka, éppen úgy, mint a tudományhoz – nyitotta meg Pálinkás József, az MTA elnöke, az idei, immár ötödik verseny díjátadó ünnepségét. Hajós György akadémikus, a bírálóbizottság alelnöke hozzátette: – Amikor a magyar tudomány fellegvára a nevét adja egy-egy borhoz, fontos tudománydiplomáciai küldetést teljesít. Az elkövetkező évben az Akadémián megforduló külföldi és hazai tudósok, szakemberek, vendégek ezeket az italokat fogyaszthatják majd a rendezvényeken, fogadásokon vagy ünnepségeken, ezek az ízek kapcsolódnak majd hazatértük után az események emlékéhez. Emelkedett pillanatok itala a bor, éppen ezért a legjobbak közül is a legkitűnőbbet kell felkínálnunk. Kitűnő borászaink vannak, akikre az egész világ előtt büszkék lehetünk. A hat kóstolási alkalom során többször is megjegyeztük, hogy ilyen kitűnő borsorból nagyon nehéz kiválasztani a legjobbat, ugyanakkor elmondhatom, hogy a szigorúan név nélküli kóstolás a legtöbb esetben egyöntetű eredményhez vezetett.

Bírálók, pontozás

A bírálóbizottság  tudósokból és borszakértőkből állt. A bizottság elnöke Pálinkás József, az MTA elnöke, az alelnöki tisztet Hajós György, az MTA doktora, professor emeritus töltötte be, a tanácsadói tevékenységet Sánta Zoltán, a Borkollégium lektora látta el. A bizottság tagjai voltak: Csizmadia András, borszakértő, gasztrofilozófus, a Magyar Bor Akadémia tagja, Freund Tamás, akadémikus, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet igazgatója, Geiszt Miklós, a Semmelweis Egyetem Élettani Intézet egyetemi docense, Nagymarosy András, az ELTE TTK Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék egyetemi docense, Németh Tamás, az MTA főtitkára, Niszkács Miklós, újságíró, a Magyar Bor Akadémia alelnöke, valamint Pásti György, a Budapesti Corvinus Egyetem docense.
A borászok felső, illetve középkategóriában nevezhettek legjobb boraikkal. A felső kategóriában fehér-, vörös- és desszertborokat, a középkategóriában pedig száraz és édes fehérborokat, vörösborokat és rozékat rangsoroltak a borbírák a borversenyeken megszokott 100-as pontrendszerben. Mindkét kategóriában a csoporton belül legmagasabb pontszámot elért bor viselheti 2014-ben a „Magyar Tudományos Akadémia Bora 2014” címet. Emellett „A Magyar Tudományos Akadémia Borversenye 2014 Arany” díjat kaptak a 90 feletti pontszámra értékelt, felső kategóriás borok.

Kiemelkedő desszert- és vörösborok

A borrégiókat tekintve az MTA borversenyére idén is  a Tokaji borvidékről érkezett a legtöbb nevezés, a borok közel egyharmada innen származott. Szekszárdról 18, Villányból 17, a Kunságból pedig 15 tétel került a bírák asztalaira. Népszerűek voltak a rozéborok, ebben az évben a bormesterek a tavalyihoz képest kétszer annyit, 21 tételt neveztek be. A bizottság szakmai összegzése szerint megfigyelhető, hogy mind a fehér-, mind a vörösborok esetében egyre magasabb az alkoholtartalom. A desszertborok és a felső kategóriás vörösborok mezőnye kiemelkedőnek bizonyult: a zsűri az előbbiben öt, az utóbbiban három bort minősített aranyérmesnek, vagyis értékelt 90-nél magasabb átlagpontszámra.

Az idei nyertesek

Középkategória – Fehérbor
Tokaji Furmint 2012 (Royal Tokaji Borászati Zrt.)
Katinka 2011 (Patricius Borház, Tokaj)
Középkategória – Rozé
Szöllősi Rosé 2013 (Szöllősi Pincészet, Neszmély)
Középkategória – Vörösbor
Szekszárdi Cabernet Franc 2011 (Takler Pince, Szekszárd)

Felső kategória – Fehérbor
TOP Selection Apátsági Furmint 2011 (Tornai Pincészet, Somló-hegy)
Felső kategória – Vörösbor
Bock Cuvée 2009 (Bock Borászat, Villány)
Felső kategória – Desszertbor
6 puttonyos Tokaji Aszú 2003 (Patricius Borház, Tokaj)

Vissza Még több hír
 
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO