Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Az Első Magyar Gin Manufaktúra és az Opera Gin Budapest

2019. március 01.

Újpest peremén, egy ipartelepen található hazánk első olyan szeszfőzdéje, mely kizárólagosan kézműves gint gyárt. Itt készül az Opera Gin Budapest, Magyarország új prémium kategóriás itala. A patika tisztaságú, modern manufaktúra egyben látogatóközpont is, ahol a múlt század húszas éveit idéző kellékek között ismerkedhetünk a gin kultúrájával, az Opera Gin karakteréhez leginkább illő koktélokkal, az alapítók autentikus tálalásában.

Nyugat-Európában mindennapos, nálunk még kuriózumnak számít, hogy városszéli ipartelepek ilyen kincseket rejtsenek. Aki meglátogatja az Opera Gin otthonát Újpesten, az szinte a XX. század elején találja magát. Mintha Adyval és a „nyugatosokkal” ülne egy füstös bárban. Nem csak a gyönyörű réz szeszfőző, a szecessziós berendezés, a hihetetlen cégér nyűgözi le a vendéget, de a helyben tárolt friss fűszerek helyiséget átjáró illata is. A csinos főzde és az elegáns bár látogatóközpontként is üzemel, az előre kiírt időpontok mellett egyénileg egyeztetve is van mód céges csapatépítőkön vagy családi rendezvényeken ismerkedni a gin kultúrájával, a főzés technológiájával, vagy csupán a végeredmény felhasználásának kreatív módjaival. Dámosy Bálint, az Első Magyar Gin Manufaktúra társtulajdonosa, eredeti szakmáját tekintve ügyvéd, szakterülete a pénzügyi jogi szabályozás. Először hobbiból képezte magát a szeszes italokkal kapcsolatos szakmai és kulturális tudnivalókból. Idővel új hivatásaként tekintett erre a területre, és beiratkozott az egyik legnevesebb szakiskolába, a Wine and Spirit Education Trust (WSET) diploma kurzusára. Mára a megszerezhető legmagasabb, 4-es szintű oklevéllel rendelkezik, mellyel hazánkban néhány tucat szakember büszkélkedhet. Bálint érdeklődése az elmúlt 5 évben a borok mellett egyre inkább a gin felé irányult. Bejárta két kontinens legjobb kézműveseit, meglátogatta London szinte valamennyi gin főzdéjét, de Anglia szerte is rengeteg helyet felkeresett. Az Első Magyar Gin Manufaktúrát 2018-ban alapította családi és baráti támogatással közös cég kereteiben. Az újpesti tűzoltósággal szemben egy ipari ingatlan első szintjén kapott helyet a szeszfőzde, ahol Bálinték valóban manufakturális módszerrel főznek. Saját receptúra alapján állítják elő – a szigorú gin kategorizálás szerinti London Dry típusú – ginjüket, mely a keresztségben az Opera Gin Budapest nevet kapta.

Ihlet és dizájn

Hangozzék talán bátran az Opera név, a Dámosy család korántsem hivalkodásból formál jogot annak használatára. Bálint és felmenői már több mint száz éve a Budapesti Operaház közvetlen szomszédságában éltek, a jogászból lett ginkovács az épületre néző konyhájuk asztalán „komponálta” az Opera Gin első főzetét. „A századfordulós romantika és a kávéházi, illetve mulatói kultúra népszerűsége töretlen, ennek epicentruma pedig ma is az Operaház” – vallja Dámosy. A végleges termék arculatát is ez a korszak ihlette, a Graphasel Design Stúdió kreatívjai az alapítók ötletei és instrukciói mentén, a manapság megszokott minimalista vagy újhullámos design helyett a szecesszió stílusjegyeivel „operáltak”, aprólékosan kidolgozott részletek tucatjaiban rejtve el utalást a főzőmesterségre, a zenekultúrára, valamint az Operaházra és környékére.

Mákja volt

Köztudomású, hogy a gin legfontosabb összetevője a borókabogyó. Bálintéknak fontos szempont volt, hogy hazai termésből, magas minőséget kínáló beszerzési forrásból származzon. Saját receptúrájuk kialakításánál klasszikus gin fűszerek mellett (angelika gyökér, koriander mag, írisz gyökér, édesgyökér és grapefruit héj) olyan különleges fűszerekhez nyúltak, mint citronella (vagy más néven vietnámi citromfű), ánizsmag, levendula és kubebabors. „Ezeken túlmenően mindenképpen szerettünk volna egy olyan ízt is belecsempészni az Opera Ginbe, ami visszafogottan, elegánsan utal ránk, magyarokra.” Így esett választásuk a mákra, melynek fogyasztásában a magyarok világelsők, ugyanakkor a nemzetközi porondon – különösen gin alkotóelemeként – kuriózumnak számít.

Az Első Magyar Gin Manufaktúra a látogatóközpontként is üzemelő főzdéjében előállított évi néhány ezer palackkal nem csak a hazai privát és vendéglátószakmai közönség megbecsülését szeretné kivívni, hanem afféle újfajta Hungarikumként célozza a külföldi piacokat is. Ennek első állomásaként a termék és az alkotói csapat a május 3-4. között megrendezett Vienna Gin Festivalon mutatkozik be önálló standdal, ráadásul igazán témába vágó díszletek között: a Bécsi Operaház egykori kellékraktárának épületében. A fesztiválon résztvevő 100 kiállító mintegy háromnegyede osztrák, az Opera Gin azon kevés márkák egyike, akiket az a megtiszteltetés ért, hogy külföldiként résztvevője lehet a fesztiválnak – nem csupán magyarként, de kelet-európaiként is elsőként debütálva. Nyáron pedig a londoni Junipaloozára készülnek, ahol a feltörekvők szekciójában (newcomer section) mutatkoznak be.

Amit a ginről tudni érdemes
Dámosy Bálint ginkovács saját blogja alapján

Ízre és illatra talán a gin kategória a leggazdagabb fajta szeszes ital, és ez nem kis mértékben a viszonylag tág jogi definíciójának tudható be. Az előállítási módról a jogi előírás nem szól semmit. Mi több, arra sincs megkötés, hogy a gin a boróka mellett milyen egyéb ízeket és aromákat tartalmazhat. A szeszesitalokról szóló EK rendelet megfogalmazása szerint ugyanis a gin olyan dominánsan borókaízesítésű szeszes ital, amelyet mezőgazdasági eredetű alkohol borókabogyóval való ízesítésével állítanak elő. Ebből következik az a tény, hogy bármely rövid italra, melynek dominánsan boróka íze van, nyugodt szívvel rá lehet fogni, hogy gin. A gin palettájának sokszínűségét azonban nem is feltétlenül a boróka adja, hanem mindaz, ami a ginben nem a boróka. A boróka mellett ugyanis a történelem során számos más fűszer és gyógynövény, sőt egyre gyakrabban gyümölcs és zöldség is helyet talált a párlatban. Az angol gin slang ezeket összefoglalóan botanicals-nak nevezi. A borókán túl a koriander mag az az összetevő, mely gyakorlatilag valamennyi ginben megtalálható. A szintén általánosnak mondható citrusfélék (pl. narancs, grapefruit) szárított héja mellett a gin jellegzetes citrusosságát meglepő módon ez a fűszermag adja. A koriander mag tehát ízében kevés hasonlóságot mutat a kínai petrezselyemnek is nevezett zöldjével. A mélyebb, földes tónusokat leginkább az angyalgyökérnek köszönhetjük, selymes édességét a medvecukor alapanyagként ismert édesgyökérnek, a fűszerességet pedig a fahéjnak, a kardamomnak vagy adott esetben a szegfűszegnek. A gin lecsengésének melegségét pedig a különféle borsok kölcsönzik. Nem véletlen, hogy a gin klasszikus hozzávalóinak listája nagyjából megegyezik egy XVIII. századi, Anglia világot behálózó gyarmataiból fűszereket importáló kereskedő kínálatával. Egy klasszikus London Dry Gin megillatozásával így felidézhetjük, hogy milyen illatgazdagság uralkodhatott a londoni kikötő fűszer dokkjaiban.

Bővebb infó

Vissza Még több hír
 
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO