Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Áts Károly az Év Borásza 2012-ben

2012. december 13.

Áts Károlynak ítélte a Magyar Bor Akadémia az Év Bortermelője 2012 díjat, mely a legnagyobb szakmai elismerés hazai berkekben. A mádi borász a 22. a sorban, aki ezzel a díjjal büszkélkedhet. Gratulálunk!

A címet a díjazott bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéről, azok hazai és külföldi sikereiért adományozzák. Számítanak ezen kívül a borversenyen elért eredmények, a marketing, a külcsín és a belbecs, a szerethetőség, a borászat iránt keltett szimpátia és nem utolsó sorban a borász személye - olvasható az Akadémia honlapján.
Áts Károllyal 
édesapja szerettette meg a szőlőművelés, borkészítés mesterségét. 6 évig dolgozott a Tokaj Kereskedőháznál, miután mostani munkahelyére, a Royal Tokaji Borászati Zrt.-hez került, mint főborász. Itt alkot, ez az ő szentélye, ahol csendben elvonulva szakmájának, hivatásának élhet. Szebbnél szebb borok kerülnek ki a keze közül, melyeket már egy ország ismer és szeret. Mindegyik borára úgy tekint, mint saját gyermekére, egyformán szereti őket, de ha muszáj lenne néhányat kiemelni közülük, akkor a 2009-es Áts Cuvée-t, Birtok Furmintot és Dűlőválogatás Furmintot és természetesen a 2003-as Nyúlászó 6 puttonyos Aszút választaná. Ezek a borok egyensúlyban, harmóniában, ízvilágukban állnak hozzá a legközelebb.
Tokaj, Mád egy csoda. Célom ezt a csodát megvalósítani, palackba zárni, és minél több ember asztalára eljuttatni a világ minden táján. Aki megkóstolja, örömöt és boldogságot érezzen, megismerje rajta keresztül a borvidék lelkét, a fajtákat, Magyarországot. Számomra a borászat az életem, a hivatásom. Úgy szeretem, ahogy van,” mondja a 47 éves mádi borász. „A célom továbbfejlődni, a legjobb borokat készíteni, és tökéletesíteni a tudásomat. A magyar bort, a tokajit még jobban népszerűsíteni, megmutatni azt a csodát, amit ez a kis ország tud, elővarázsolni azt az ízvilágot, melyre a magyar földben termett szőlő, és a belőle készített bor képes. Olyan borokat készíteni, amelyeket a fogyasztók szívesen isznak, és örömet okoznak nekik. Aki ellátogat Mádra, az egy csodálatos kis faluval találkozik, amelyet Tokaj-Hegyalja legjobb dűlői vesznek körbe. Aki ellátogat hozzám, és végigjárja a mádi dűlőket, megnézi a pincéket, megkóstolja a borokat, az megérzi, ráérez a mádi bor jellegére. Érezni kell a szőlőterületek lüktetését, a dűlők adta hangulatot, a sokféle talaj adta illatot. Át kell élni, látni, érezni az ódon pincék történelmét, amely mind áthatja, átjárja és egy egységet képezve adja a mádi bort, a Royal Tokajit - azt, amit készítek.” 
Az Év Bortermelője díjat 1991 óta adják át, a díjazottról tavaly óta a nagyközönség is dönthet. Elsőként az Akadémia összegyűjti az ajánlásokat a saját tagjai, az ágazat elismert, tekintélyes személyiségei, országos jelentőségű szakmai szervezetei, tudományos és érdekképviseleti szervezetei, a jelentősebb hazai borkereskedő cégek, a vendéglátás és gasztronómia, valamint a szaksajtó részéről. A nagyközönség is leadhatja szavazatait, amelyeket aztán az Akadémia összesít, majd felállítja az öt legtöbb ajánlást kapott borász listáját. Idén Áts Károly mellett Borbély Tamás badacsonyi, Dúzsi Tamás szekszárdi, Gálné Dignisz Éva kiskunsági és Heimann Zoltán szekszárdi borász kapta a legtöbb jelölést.

Vissza Még több hír
 
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO