Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

A tavasz illata a borban - még járvány idején is

2020. április 16.

Úgy tűnik, Föld Anyánk mit sem törődik a koronavírussal: a világjárvány kellős közepén megérkezett a tavasz. Rendes körülmények között ez az évszak meghozza a kedvünket ahhoz, hogy telepakoljuk a tányérunkat üde zöld, roppanós és roppant egészséges zöldségekkel. Mostanában körülményesebb beszerezni a mindig friss hozzávalókat, ezzel együtt is arra buzdítunk, hogy próbálj minél több szezonális zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. Mi sem egyszerűbb összedobni egy rizottót (például zsenge spárgával), vagy egy tál salátát bébizöldségekkel, amelyekhez tökéletesen illeszkednek a könnyű, aromás fehér borok.

Az illatos szőlőfajtákból készített könnyed, száraz borok óriási népszerűségnek örvendenek a világon – gondoljunk csak a sauvignon blanc-ra vagy a muskotályok csoportjába tartozó fajtákra. Magyarország különösen gazdag saját illatos szőlőfajtákban, amelyek nemesítése a XX. században zajlott. A sokszínűség jegyében érdemes ezekkel is közelebbről megismerkedni.

Az Irsai Olivérnek komoly rajongótábora alakult ki Magyarországon, de már nő az ismertsége a borászok és a fogyasztók körében az ország határain túl is. A fajtát Kocsis Pál nemesítette 1930-ban, két manapság kevésbé ismert fajtából, a csabagyöngyéből és pozsonyi fehérből. A történet érdekessége, hogy harminc évvel később, 1960-ban aztán az Irsai Olivérből és a piros traminiből keresztezték a másik ismert illatos magyar szőlőfajtát, a cserszegi fűszerest.

Hogy miért kedveltek ezek a borok?

Az illatos fajtákat azért szeretem, mert több szinten lehet élvezni őket. Egy ilyen bornak annyira határozott illatvilága van, hogy megszagolni olyan, mint ránézni egy festményre. Egyből kialakul benned egy benyomás. A bort megkóstolod, a képben elmerülsz, és többet megtudsz róla, a két élményben pedig az a közös, hogy ideális esetben rögtön behúz” – mondja a soproni borász, Taschner Kurt. „Egy Irsai kóstolásához nem kell szakértőnek lenned. Ha szívesen iszol ilyen borokat, hamar ráérzel, még ha nem is tudatosan, hogy más egy muskotály, más egy Irsai vagy egy tramini. Azt szeretem ezekben a fajtákban, hogy rögtön bevonják az embereket, és aktívvá teszik számukra a borkóstolás élményét.” A Taschner Borház az Irsai fajta egyik hazai szószólója. Éveken át volt hangos a magyar boros sajtó attól, hogy ők készítették el ebből a korai érésű fajtából az évjárat első borát. És bár továbbra is fontos része kínálatuknak ez a tétel, az utóbbi években egy másik bort is bemutattak, ami egy Irsai-alapú házasítás, és a Zöld Olivér nevet viseli. „Be kell vallanom, elsőre egy kényszerű megoldás miatt született meg ez a bor. Amikor még ebből a fajtából csak kisebb szőlőterületem volt, az egyik évben nagyon gyorsan apadtak a lepalackozásra váró készletek. Féltem, hogy túl hamar kifogy nálunk ez a könnyed, illatos műfaj, ezért házasítást készítettem. A Zöld Olivér aztán olyan népszerű lett, hogy azóta biztos helye van a palettánkon. A 2019-es évjáratban az Irsai mellé zöld veltelini és zenit került. Azoknak érdemes megkóstolni, akiknek a kizárólag illatos fajtákból készült borok már túl soknak bizonyulnak. Ez aromáiban visszafogottabb, és egy kicsit nagyobb a teste, lendületesebbek a savai, de úgy, hogy még bőven a könnyed, tavaszias stílusba sorolható.”

Ha tehát olyan borra vágysz, amelyben visszaköszönnek a tavasz virágai, szerezz be pár palackkal az illatos szőlőfajtákból készült borokból. Érdemes házhoz szállítást kérni, és az a legjobb, ha egyenesen a pincészetektől rendelsz, ezzel is támogatva a hazai borászokat, akiknek komoly gazdasági károkat okoz a járvány.

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO