Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

A Nagy-Eged-hegy letette a névjegyét

2017. január 19.

Számtalan kiváló termőhely van Magyarországon, de közülük is kiemelkedik az Egri borvidékhez tartozó Nagy-Eged-hegy. Beszámoló három helyi borászat (St. Andrea, KNW és a Gróf Buttler) közös kóstolójáról.

Még a veterán borszakírókat is meglepte az a komplexitás és elegancia, amit a november 30-án a KOGART Házban bemutatott 12 bor mutatott. A már nem létező és a még a piacra sem került borokat is felvonultató mesterkurzus elméletben és gyakorlatban is megmutatta, mire képes egy kiváló termőterület, amikor a szakmai alázat a legmagasabb nemzetközi színvonalat kompromisszummentesen megcélzó ambícióval találkozik.

Amint az a felvezető beszélgetésekben elhangzott, az Egertől északkeletre elterülő, 536 méter magas Nagy-Eged-hegy a borvidék legértékesebb dűlője. Alapkőzete triászkori mészkőhegy, amit mészmárga borít, és – Mikuska Péter, a Gróf Buttler birtokigazgatója szerint – már sokmillió évvel ezelőtt is szőlő termett rajta. Ez onnan tudható, hogy a tudósok által Vitis Hungaricának nevezett szőlőfajta lenyomatait is megtalálták az oldalában, így könnyen lehet, hogy a Nagy-Eged-hegy a Kárpát-medence egyik legrégebbi szőlőterülete.
A Nagy-Eged-hegy dűlőben jelenleg három borászat tevékenykedik: a Kovács Nimród nevével fémjelzett pince termeli a nemcsak Magyarország, hanem Közép-Európa legmagasabban fekvő termőhelyéről származó kékfrankost, a Grand Bleu-t. Ennek a bornak a különböző évjáratai már számtalanszor bizonyítottak: hazai versenyeken nem egyszer az ország legjobb kékfrankosaként mutatkoztak be, míg külföldön is elnyerték a szigorú nemzetközi ítészek tetszését, és megmutatták, hogy igazán nagy bor is készíthető ebből a fajtából. Ahogyan sokak meglepetésére a kadarkából is. A Gróf Buttler 15,5 százalékos alkoholtartalmú kadarkája bizonyítja a termőhely erejét, és a fajta sokak számára eleddig ismeretlen arcát mutatja meg. A St. Andrea Szőlőbirtok csúcsbikavérei pedig újra dicsőséget hozhatnak e Hungaricum házasításnak: az ásványos, fűszeres bor a legelegánsabb piemonti borokkal is felveszi a versenyt.

Lőrincz György, a St. Andrea birtokigazgatója még azt is elmondta, hogy hite szerint a terroir szent hely: a ciszterci szerzetesek a 13. századtól kezdve meghonosították a burgundiai szőlőkultúrát Egerben, és a Nagy-Eged-hegyen is. Nem véletlenül emelt áldó Mária-szobrot a birtokán, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a vidékre. Az sem véletlen, hogy többen is francia fajtákkal egészítik ki a magyar szőlőfajtákat a hegyen. A Gróf Buttler elképesztően koncentrált syrah-t palackoz (ennek 2012-es változata volt a sor utolsó tétele), míg a KNW zászlósbora, a 2009-es NJK egy komplex, robosztus, bármilyen steak mellé bátran ajánlható kékfrankos-syrah házasítás.

Amennyiben igaza van Kovács Nimródnak, hogy – mivel mindkét borvidék a bortermelés északi határán fekszik – Eger a magyar Burgundia, talán túlzás nélkül állítható, a hazai Burgundiában a Nagy-Eged-hegy megfeleltethető a legnemesebb francia grand cru-knek, amilyen például a Corton vagy a Romanée-Conti. A példaértékű összefogással pedig – és persze hosszú évek szívós munkájával – a nemzetközi csúcsgasztronómia térképére is felhelyezhető a Nagy-Eged-hegy. Még akkor is, ha egyelőre nem látszik remény arra, hogy egyszer Burgundiát hívják a francia Egernek.

A Nagy-Eged-hegy mesterkurzuson bemutatott borok:
St. Andrea Mária 2014
Gróf Buttler Viognier 2013
Kovács Nimród Furmint 2010
Gróf Buttler Egri Kadarka Superior 2013
St. Andrea Nagy-Eged-hegy Egri Bikavér 2013
Kovács Nimród Grand Bleu 2012
St. Andrea Nagy-Eged-hegy Egri Bikavér 2012
Gróf Buttler Egri Bikavér 2011
St. Andrea Nagy-Eged-hegy Egri Bikavér 2011

            „Rendkívül gazdag illat jellemzi. Ásványos, fűszeres, gyümölcsös, picit sós. Ízében fantasztikus harmónia és gazdagság uralja. Igazi nagy bor! Egyik kollégánk úgy jellemezte „A tökéletes bor, megismételhetetlen élmény!” Nos, nehéz ezek után bármit is mondani róla, mert abban az öt szóban minden benne van.” – 95 pont
Bor és párlat Magazin, 2015. őszi lapszám

Kovács Nimród Grand Bleu 2011
      
          „Mai kedvenc, a nagy kékség. Nem titkolom, elfogult vagyok a fajtával, de éppen ezért nagyon kritikus is. Az egyik legjobb kékfrankos, amit kóstoltam: Kovács Nimród, Grand Bleu 2011. Tiszta, mély rubin szín, ibolyás széllel. Illatában, szantál fa, tulipán, érett meggy és leheletnyi fás jegy. Kóstolva a bor száraz, közepesnél magasabb sav és alkohol érzet lágy, besimult tanninokkal. Közepes teste ellenére érezhetően nagy bor, melynek lecsengése legalább olyan hosszú, mint fényes jövője. Galambmell dukál hozzá, polentával és borsos meggymártással.
Szik Mátyás Sommelier

 Kovács Nimród NJK 2009
 Gróf Buttler Syrah 2012

Vissza Még több hír
 
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO