Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

A kékfrankost mindenki szereti

2019. április 03.

Több mint 150 kiváló bor várja a kékfrankosok rajongóit április 13-án!

A kékfrankos hazánk legnépszerűbb és legelterjedtebb kékszőlő-fajtája: országszerte közel 8000 hektáron termesztik, ami kb. 12-13%-át teszi a hazai szőlőskerteknek. A kékfrankosból készült borok a fogyasztókat elsősorban gyümölcsösségükkel és stílusbeli változatosságukkal nyűgözik le: a borászok pedig a fajta megbízhatóságát és sokoldalúságát hangsúlyozzák.

Április 13-án, szombaton 14 órától a budapesti Danubius Hotel Gellértben 15 borvidék több mint 60 borászatának százötvennél is több bora lesz kóstolható a Winelovers Kékfrankos Április Nagykóstolóján. Az ország minden tájáról érkező kiállító pincészeteknél rozék, fajtaborok, kékfrankos alapú házasítások, bikavérek, frissebb és korábbi évjáratokból érkezett tételek egyaránt elérhetőek lesznek. A nagykóstoló programját a Borkollégium Pop-Up School ingyenes kiselőadásai gazdagítják, és több díjnyertes tétel is kóstolható lesz a 2019-es Winelovers Kékfrankos Teszt legjobbjai közül.

A fajta fontosságát hangsúlyozza, hogy a magyarországi termelők egybehangzó véleménye szerint komoly lehetőség előtt áll a kékfrankos: mind hazánkban, mind pedig a nagyvilágban egyre nagyobb figyelmet kapnak a helyi szőlőfajták, különösen akkor, ha könnyen értelmezhető, kiszámíthatóan jó minőségű, kiváló ár-érték arányú borok készülnek belőlük. Önálló fajtaborként vagy házasításban is megmutatja erényeit, legyen szó akár rozékról, könnyed, gyümölcsös stílusú vörösökről vagy hordós érlelésű, komplex csúcsborokról.

Tesztgyőztes kékfrankosok

A nagykóstolót immár hagyományosan megelőző bortesztre kékfrankos fajtaborokat és kékfrankos alapú házasításokat, bikavéreket vártak a szervezők. A független szakmai zsűri több mint 70 bort vakon kóstolva, egységes és objektív szempontok szerint, a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (Les Grands Concours Internationaux De Vins Et Spiritueux) által ajánlott és UIOE, valamint az OIV által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján bírálta.

Zsűritagok voltak

 • Bálint László (a Nemzetközi Borakadémikusok Magyarországi Egyesületének elnöke)
 • Blazsovzsky Péter (a Babel Budapest étterem head sommelier-je)
 • Kielmayer Kristian (DipWSET, nemzetközi borakadémikus, borszakértő, a Borkollégium oktatója)
 • Kollár Mariann (DipWSET, nemzetközi borakadémikus, a londoni Theatre of Wine bortanácsadója)
 • Ripka Gergely (Tokaj Guide, Tokaj Magic)

A mezőny oroszlánrészét a kékfrankos fajtaborok adták: ezekből összesen 55 tételt kóstolt a zsűri.

Top 10 kékfrankos 2019

 1. Riczu Tamás Borászata, Villányi Kékfrankos 2016
 2. Schieber Pincészet, Tabu Kékfrankos 2016 
 3. Bock Borászat, Kékfrankos 2017 
 4. Sümegi Ákos, Kékfrankos Válogatás 2015 
 5. Garger Imre, Kékfrankos Válogatás 2015 
 6. Takler Borbirtok, Szenta-hegyi Kékfrankos 2016 
 7. Weinhäusel Christian & Zsanett, Blaufränkisch Sonnensteig 2017 
 8. Kovács és Lánya Borászat, Kékfrankos 2017 
 9. Szent Donát Birtok, Magma 2017 
 10. Fekete Borpince, Kékfrankos Válogatás 2016
 11. Lővér Pince / Sop-Vin, Soproni Kékfrankos Válogatás Frettner FDPR 2016
 12. Iváncsics Zoltán, Soproni Kékfrankos 2017

A kékfrankos alapú házasításokból, bikavérekből 15 tétel érkezett a versenyre; ezek közül az öt legjobb bort nevezte meg a zsűri.

Top 5 kékfrankos alapú házasítás 2019

 1. Tűzkő Birtok, Talentum 2015 
 2. Thummerer Vilmos, Egri Bikavér 2015 
 3. Petrény Winery, Borgundi Egri Bikavér 2014 
 4. Thummerer Vilmos, Egri Bikavér Superior 2013 
 5. Iváncsics Zoltán, Soproni Quartett Cuvée 2016

„A fajta kétségkívül fontos, hiszen a legtöbbet telepített fajta az országban és a világon telepített kékfrankosok fele Magyarországon található. A gyümölcsösség és diszkrét fűszeresség mellett nagyon jól hordozza a termőterület sajátosságait is a bor szerkezetében. Ugyanakkor figyelni is kell rá, hiszen a "brett" inkább kihúzza a gyümölcsösséget a borból; a több néha kevesebb, ez igaz a fahordó használatra is. A "tisztaságra" különösen oda kell figyelni, de összességében szép, izgalmas tételeket kóstolhattunk” – mondta a tesztet követően Kielmayer Kristian, nemzetközi borakadémikus (DipWSET), borszakértő, a Borkollégium oktatója.

bor
Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO