Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Zenés est a Pesti Vigadóban a magyar dal napján

2023. szeptember 08.

Verslábak kortárs zenei köntösben címmel rendeznek estet szeptember 10-én vasárnap a Pesti Vigadóban. A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) zeneművészeti tagozata ezzel az eseménnyel ünnepli a magyar dal napját.

    A magyar dal napja Presser Gábor ötlete nyomán 2008-ban útnak indított kezdeményezés, amelyhez az MMA 2016-ban csatlakozott, ráirányítva a figyelmet a kortárs zenére.
   A dal műfaja reneszánszát éli napjainkban, és a magyar dal napja évről évre alkalmat ad az előadóművészeknek repertoárjuk bővítésére. A kortárs zene műfajában Kocsár Miklós zeneszerző már a hatvanas évektől kezdve írt dalokat, kapcsolódva a Schubert-művek eszményéhez. Kocsár Miklós Fájva szeretni - dalok Tóth Árpád verseire című műve a szeptember 10-ei esten is elhangzik.
    A verslábak kortárs zenei köntösben című műsor a schuberti eszmény mellett betekintést enged a megzenésített versek birodalmába. Huszár Lajos zeneszerző például Else Lasker-Schüler (1869-1945) német költő verseire írt dalokat.
    A koncerten Kristóf Réka és Bátori Éva énekel, zongorán kísér Virág Emese és Szokody Anikó. Kovács Zoltán Scottish Ballads című művének bemutatóján, majd Hollós Máté angol dalokat idéző darabjában közreműködik Baráth Nóra angolkürtön. Nógrádi Pétertől a Boroveci táncok lesz hallható, közreműködik Tönköly József klarinéton. A műsorban részletek hangzanak el Madarász Iván Féltekéről féltekére című művéből, felcsendül Dubrovay László Fecske-dalok című alkotása és Tóth Pétertől a Szappanbuborékok W.S. emlékére.
    Az eseményt a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán rendezik, a házigazda Becze Szilvia. A belépés díjmentes, de regisztrációhoz kötött, amit a Vigadó honlapján lehet megtenni.

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO