Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Weegee – a Híres

2018. november 13.

A Mai Manó Házban január 20-ig megtekinthető 104 fotó Arthur Fellig életművéből, aki Weegee – A híres néven írta be magát az egyetemes fotográfia történetébe.

Az évtized legismertebb képeit készítettem, különleges képeket, amelyek a város szívéről-lelkéről szólnak. Ehhez kevés volt az újságok és folyóiratok profi apparátusa, ehhez kívülről-belülről ismerni kellett a várost. És szeretni.”

A harmincas-negyvenes években Weegee neve szorosan összefonódott New Yorkkal és az ottani városi élettel. Weegee a depresszióval és gazdasági válsággal küzdő társadalomban szembesítette nézőit a magánnyal, a szegénységgel, és a bűnözéssel. Ugyanakkor megmutatta a szépség és a boldogság pillanatait is, mivel ezek is hozzátartoznak a New York-i Lower East Side életéhez, Harlemhez, Boweryhez.

Weegee, A rabszállítóban, 1942. január 27. © Courtesy Institute for Cultural Exchange, Germany 2018

Munkássága azonban mégsem csupán a témája miatt vált ismertté, képeinek művészi ereje, drámai hatása, nyers realizmusa, éles kontrasztjai úttörő hatással voltak az elkövetkező fotográfus nemzedékekre. 1945-ben, karrierje csúcsán munkásságát a Meztelen város című könyvében is megjelentette, amely elsöprő sikert aratott.

Részletek

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO