Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Veszprém és a Bakony-Balaton térség a sikeres EKF év után a város és a régió jövőjére fókuszál

2024. január 24.

Kettős célt fogalmaznak meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa év sikere után a város vezetői és az EKF program alkotói, lebonyolítói: egyrészről azt, hogy Veszprém a kulturális élet további pezsgésével még feljebb lépjen a hasonló méretű európai városok élhetőségi sorendjében, másrészről azt, hogy a város és a térség még jobban látható legyen az európai kulturális színtereken.

    A VEB2023 EKF programsorozat tavalyi látogatószámai és turisztikai eredményei mellett a sajtótájékoztatón arról esett a legtöbb szó, hogyan gazdagodott a város kulturális élete és infrastruktúrája; hogyan lehet folytatni a megkezdett programokat és a kulturális pezsgést annak érdekében, hogy Veszprém és a Bakony-Balaton régió kulturális-kreatívipari régóként is megerősödjön.

    A jó dolgok szokatlan sűrűsége az EKF-év után továbbra is várja a látogatókat Veszprémben és a Bakony-Balaton régióban. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program célja már a felvezető évektől az volt, hogy a régiót Veszprém központtal kreatív-kulturális régióvá emelje nem csak itthon, hanem Európa-szinten is. A program nyomán elindult folyamatok, úgy, mint a régiós települési együttműködések, a kulturális kínálat bővítése és a helyi közösségek építése, megerősítése, nem csak az EKF-év célkitűzése volt, hanem egy sokkal hosszabb távú fejlődés alapjait fektette le a régió életében. A térségben 2024-ben és még azon túl is folytatódnak azok a törekvések, amelyek Veszprémet, a Bakonyt és a Balatont olyan turisztikai egységgé formálják, ahol nem csak látogatóként, hanem helyiként is számtalan kulturális kikapcsolódási lehetőség áll rendelkezésre műfajokon átívelően, a sporttól a képzőművészeten át egészen a zenei és gasztronómiai programokig.

    Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy Veszprém és a térség közös felelőssége az, hogy további erőfeszítésekkel, sikeresen éljen az EKF év után már jól látható eredményekkel, azokat jól hasznosítva még ismertebbé tegye Veszprémet és a Bakony-Balaton régiót: "A sikeres évad azt bizonyította, hogy tudunk élni a lehetőségekkel, erényekkel és erőforrásokkal, amelyek rendelkezésünkre állnak. Fontos azonban észben tartani, hogy a több tehetség több felelősséggel is jár, vagyis nem léphetünk vissza az ismeretlenségbe. Rajtunk múlik, hogy a jövőben is működtetjük-e az összefogást, az új intézményeket és közösségi tereket."

    Porga Gyula Veszprém polgármestere hangsúlyozta, hogy a kulturális év eredményei közvetlenül és áttételesen is javítják a város életminőségét: „Azon dolgozunk tovább, hogy érdemesek legyünk arra a figyelemre és reflektorfényre, amelyben részünk volt a 2023-as évnek köszönhetően. Legfontosabb feladatunk a sikereket és elért eredményeinket a veszprémiek javára fordítani, ezzel is javítva az élhetőségi mutatóinkat. Minden EKF-beruházás új értéket teremtett számunkra, amelyeket büszkén adunk majd tovább a következő generációknak is. Hagyományaink is színesedtek, a tradíciók ápolását és gyarapítását pedig továbbra is folytatjuk, hogy még gazdagabb kulturális kínálattal büszkélkedhessünk.”

    Markovits Alíz, az EKF évet szervező Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója a sikerek közül elsősorban a 116 település összefogásának jelentőségét és az EKF szellemében fogant kulturális események folytatódását emelte ki: „A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program – amely eseményeivel nem csak a 2023-as évben, hanem már 2020 óta, a felvezető években is felpezsdítette Veszprém és a Bakony-Balaton régió mindennapjait – egy példaértékű és egyedülálló projekt Európában, hiszen nem csak egyetlen város határain belül zajlott le, hanem egy teljes régióban. Bár az EKF-év lezárult, számos tavalyi sikeres esemény idén is folytatódik, így érdemes továbbra is figyelni milyen kulturális pezsgés van és lesz Veszprémben és a Bakony-Balaton régióban.

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO