Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Tizennégy új magyar étterem kapott idén Michelin-ajánlást

2023. szeptember 15.

Tizennégy új magyar étterem kapott idén Michelin-ajánlást, valamint nőtt a Bib Gourmand minősítést kiérdemlő, valamint a Zöld csillagos éttermek száma is.

    Országszerte 75 étterem szerepel már a Michelin Guide francia étteremkalauz új magyarországi kiadásában, közülük 28 Budapesten, míg 47 fővároson kívüli városokban, településeken és falvakban található. Az ajánlások között 2 kétcsillagos, 7 egycsillagos, 7 Bib Gourmand étterem és 59 egyéb ajánlott étterem szerepel - ebből 14 az útikönyvben újdonság. A Platán Gourmet Tatán és a Stand Budapesten megtartotta a tavaly is kiérdemelt 2 Michelin-csillagát. Az egycsillagos éttermek is megtartották helyüket, ezek közé tartoznak a Borkonyha, Winekitchen, Costes, essência, Rumour, és a Salt. Emellett az Esztergomban található 42 Restaurant is büszkélkedhet egy Michelin-csillaggal.

    Hét étterem kap Bib Gourmand díjat jó minőségű, jó ár-érték arányú konyhájáért. Ilyen Encsen az Anyukám Mondta, a balatonszőlősi Casa Christa, a Kistücsök Balatonszemesen, a Macok Egerben, a Mór24 és a Sparhelt Balatonfüreden, valamint egy újhullámos pékség-bisztró, a pécsi Morzsa, amit a főválogatásból emeltek ki.

    Öt éttermet emeltek ki Michelin zöld csillaggal, ezt az elismerést a fenntarthatósággal kiemelten foglalkozó minőségi vendéglátóhelyek érdemelhetik ki.  Az idei díjazottak az Almalomb Hosszúhetényben, a Poroszlóhoz közel eső kétútközi Graefl Major, az Onyx Műhely és a Só Budapesten, valamint idei újdonság a listán a szigligeti Villa Kabala.

     Az idei évben a Michelin útikalauzban 59 étterem került a főhelyre, ezek közül 14 étterem először szerepel kiemelt választékban. Az új kiemelt éttermek a következők: a Bobajka Tarcalon, a Botanica Dánszentmiklóson, a Csopaki Resti by Laurel Csopakon, a FLAVA, a Fricska 2.0, a MoszkvaTéЯ Bisztró, az SHO, a Solid, a Fehér Szalon, a Tati és a Zincenco Kitchen Budapesten, a kisharsányi GÓRÉ, a balatonfüredi NOON, valamint az esztergomi Piac 42.

    Három különleges elismerést adtak át a MICHELIN-kalauz idei díjátadóján. Míg a kalauz értékeléseit az éttermek egészére vonatkoztatják, a Michelin különdíjak olyan kiemelkedő személyeknek járnak, akik szenvedéllyel és rendkívüli képességekkel teszik emlékezetessé az éttermi élményt.

    A nagyszámú minősítés eredményeként Magyarország Közép-Európa egyik meghatározó gasztronómiai központjává vált, megelőzve Csehországot, Lengyelországot, Horvátországot és Szlovéniát is. A nemzetközi elismerések forgalomösztönző hatását a tavaly két Michelin-csillagot szerzett budapesti Stand tapasztalatai is megerősítik, ahová azóta a tulajdonos elmondása szerint több hétre előre lehet csak asztalt foglalni, valamint a minőségi munkaerőben is válogathatnak.

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO