Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

SZIN: ötvenöt év, ötvenöt új név

2023. június 12.

A legnagyobb nyárzáró fesztivál egyben a hazai fesztiváltörténelem úttörője is. A Szegedi Ifjúsági Napok idén 55 éves, most a szervezők 55 friss nevet dobtak a köztudatba.

A korábban bejelentett nemzetközi sztárok mellé – mint Alok, Lukas Graham, Timmy Trumpet vagy Rita Ora – érkezik 55 új név. És alakulóban van egy virtuális csapat is, amit a SZIN és a zoojamNFT közössége hoz majd létre. Lássuk most azonban az új névsort és merüljünk el egy picit a SZIN történetében is, ami idén már Coca-Cola SZIN fesztiválként várja a látogatóit, augusztus 23-26 között.

A SZIN története 55 évvel ezelőtt 1968-ban indult. Pontosabban már 1964-ben volt egy halvány előfutára, ekkor ugyanis Szegedi Ifjúsági Karnevál néven szerveztek a Tisza-parti városban egy egynapos bulit, javarészt akkor még szegedi fellépőkkel. ’68-ban azonban az akkori állampárt ifjúsági szervezete, a ma már csak a történelemkönyvekből ismert KISZ felkarolta az eseményt és elindult a Szegedi Ifjúsági Napok, egy többnapos fesztivál, melyre többezer fiatal érkezett szerte az országból. Persze a kor „beat” zenéjének felkarolása mögött ott volt az érdek, hogy a marxista-leninista ideológiát csöpögtessék a fiatalság fejében és általában résmentesen működött a „Három T irányelv” is, mely támogatott, tűrt és tiltott kategóriába sorolta a művészeket, így a zenészeket is. Szegeden azonban nagyot nyitottak a szelepen és a fellépők között feltűnt néhány, akár tiltott zenekar is. Ez a szabadság és az önfeledt fesztiválérzés varázsa hamar futótűzként terjedt a fiatalok között és felszálló pályára állt a Szegedi Ifjúsági Napok, a hazai fesztiválok előfutáraként, nem mellesleg a Woodstock-ot is egy évvel megelőzve.

Egy részvevő így emlékszik vissza a kezdeti időkre: “A fesztiválra érkező fiatalok ezen a néhány napon elengedhették magukat, önfeledten szórakozhattak, mindenféle retorzió nélkül. Az akkori államhatalom nem véletlenül hagyta ezt, hiszen az év többi napján nem néztek jó szemmel azokra a fiatalokra, akik hosszú hajjal, trapéznadrágban jártak és nyugati zenéket hallgattak.”

A rendszerváltás azonban elsodorta a KISZ-t, vele együtt az ifjúsági rendezvényeket is. A SZIN-t az egykori szegedi Rock Klub vezetője karolta fel és próbálta életben tartani különböző helyszíneken, mintegy 10 évig, de támogatás hiányában a szervezők a végén már képtelenek voltak megrendezni az eseményt. 2002-ben azonban a városvezetés mentőövet dobott a SZIN-nek, és felélesztette a fesztivált, még Gerendai Károlyt is felkérve tanácsadónak, aki már majd’ 10 éve szervezte társaival az azóta is rendkívül népszerű Szigetet. A SZIN helyszíne a partfürdő lett és fejlődési pályája innen megállíthatatlan volt. A hazai zenekarok már számoltak a szegedi bulival, előre helyet hagyva annak a nyári koncertnaptárjukban. Majd lassan felfedezték a nemzetközi fellépők is a Szegedi Ifjúsági Napokat, amely 2009-ben egy nemzetközi díjat is bezsebelt – a legnagyobb európai fesztiválként elismert Glastonbury-vel együtt – környezettudatos fejlesztéseiért megkapta, azóta is egyedüli magyarként, a Greener Festival Awardot.

A gazdag hazai palettán, az idén átkeresztelt Coca-Cola SZIN fesztivál pedig már egy megkerülhetetlen esemény, a legnagyobb nyárzáró buli, nemzetközi sztárokkal és a hazai zenei élvonallal és feltörekvő tehetségekkel. Közülük most 55 nevet hoztak nyilvánosságra. Nézzük, kik is azok:

30y, A Király Halott, Analog Balaton, Aurevoir., aZorka, Bëlga, Blahalouisiana, Bohemian Betyars, Bruno x Spacc, Budapest Bár, Carbon Techno Night, az USA-ból érkező Layton Giordani, Nonameleft, Robin Futaki, Dain Farrel, Carl, Cloud 9+, Csaknekedkislány, Elefánt, Esti Kornél, Fatal Error, Firkin, Fish!, Fiúk, Ganxsta Zolee és a Kartel, Góbé, Herself, Hiperkarma, Hűvös, Ivan & the Parazol, Kacaj, Kiss Kevin, Kkevin, Konyha, Kultúrkör, Lennard btb, Joerjunior, Lil Frakk x 6363, Lman Prala, Lusciana, Magna Cum Laude, Mayday a faluból, Mehringer, Metallicum, Metzker & Friends, Metzker Viktória x Yamina x Koósz Milán, Mihályfi Luca, Mirror Glimpse, Mó Mantis, New Level Empire, Ocho Macho, OTL - ekhoe x Gyuris, Paddy and the Rats, Pandora Projekt, Parno Graszt, Pogány Induló x Ótvar Pestis, Regán Lili, Sólyom Berni, Supernem, The Biebers, WellDan

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO