Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Sziget 2019 - minden, amit tudni akarsz a fesztiválról

2019. július 17.

Hét nap, kilenc headliner a Nagyszínpadon, ahol beszél majd Jane Goodall, illetve Al Gore is üzen a Szitizeneknek a Love Revolution jegyében. Sziget augusztus 7-13-ig. A fellépők teljes listájáért kattints ide.

Több szempontból is kimagasló az idei Sziget Nagyszínpadának felhozatala – mondja Kádár Tamás, a fesztivál főszervezője. – Egyrészt a korábban elindított növekedési stratégiát követve a tavalyihoz képest fél milliárd forinttal megnöveltük a fő fellépőkre szánt összeget, ennek köszönhetően a hét fesztiválnapra kilenc headliner kategóriás előadót/zenekart sikerült elhoznunk, akik közül három fellépő díja is meghaladja az eddigi „csúcstartóét”. Idén tehát két napon is előfordul majd, hogy a headliner-ek előtt is headliner játszik, mint pl. az utolsó napon a Foo Fighterst megelőző Twenty One Pilots vagy a szombati The National - Macklemore "kombó". – Az pedig külön öröm számunkra, hogy olyan aktuális világsztárokat sikerült idén felsorakoztatnunk, akik különböző műfajokban egy széles, változatos rajongói bázist ölelnek fel. Elég, ha csak a Post MaloneEd SheeranFoo Fighters „ívet” említjük – folytatja Kádár, hozzátéve, hogy a Foo Fighters ráadásul egy két és fél órás koncerttel érkezik a Szigetre.

A főszervező azt is kiemelte, hogy idén először, a Sziget Love Revolution kampányának elemeit megerősítve a Nagyszínpadon szerepet kapnak olyan, a szervezők által meghívott vendégek, mint például Dr. Jane Goodall ENSZ békenagykövet és környezetvédő, Emi Mahmoud költő, aktivista és UNHCR jószolgálati nagykövete, és videóüzenetben közvetíti gondolatait Al Gore, volt amerikai alelnök, a The Climate Reality Project elnevezésű civil szervezet alapítója. – Szeretnénk a magunk módján felhívni a figyelmet a Love Revolution legfontosabb ügyeire, és ehhez igyekeztünk a szó valódi értelmében vett "influenszereket" megnyerni. Bár egy fesztivált általában a világsztárok határoznak meg, a Sziget abban is kiemelkedik a nemzetközi mezőnyből, hogy a nálunk Nagyszínpadon túl is van élet, ahol a műfaji sokszínűség jegyében változatos programokat kínálunk idén is, mindenki örömére – tette hozzá Kádár, aki elmondta azt is, hogy a kiemelkedő kínálatnak megfelelően nagy az érdeklődés az idei Szigetre és reményei szerint a tavalyi csúcslátogatottságot idén is hozni tudja az Sziget.

Színház, mozi, sakksátor és egyéb sportok

Ebben az évben is sok-sok meglepő produkció bukkan fel a Szigeten, gyakran olyan helyeken és időben, amikor a legkevésbé számítunk rájuk. Előfordulhat, hogy egy modernkori törzsi rituálé közepén találjuk magunkat, vagy éppen egy fergeteges mobil partiban, máskor pedig óriásbábok hívnak mindenkit képzeletbeli utazásra. A sétáló utcaszínházak produkciói mellett lesz sok egyéb színházi program is, cirkusz, mozi, élőszobor bajnokság, feláll a TEDxBudapest Salon, valamint idén debütál a Sakksátor, ahol partibemutató elemzésekkel egybekötött oktatások segítségével mindenkiből egy kicsit jobb játékos válhat, ráadásul lehetőség nyílik megmérkőzni nemzetközi sakk nagymesterekkel szimultánokban. Ugyanitt Magyarország Halhatatlan Sportolóival, köztük Polgár Judittal is lesz beszélgetés több nyelven a sportról, illetve annak sakkal való kapcsolatáról. A SportZone két strandröplabda pályával, streetballal, frizbivel, pétanque-kal, tollaslabda pályákkal, pingpongasztalokkal, street workout edzéssekkel, valamint egyéb élményalapú programokkal várja a Szitizeneket: lehetőség nyílik falat mászni három különböző nehézségű pályán, kalandparkozni, goldsprinten tekerni, vagy kifáradni az evezős ergométeren. Focibiliárd, csocsó, darts, Bagjump és TEQBALL is várja a mozogni vágyókat.

Green Sziget 

A fesztivál környezetvédelmi intézkedéseinek központjában a műanyag hulladék csökkentése, a víztakarékosság, valamint a Duna megóvása áll. A tavalyról már ismert re-pohár rendszer idén is folytatódik, ami azt eredményezi, hogy mintegy 1,5 millió egyszer használatos műanyag poharat fognak kiváltani a "többutas" poharak. A fesztivál egy speciális kampánnyal készül a zuhanyzási idő csökkentésére, amit 2018-ban kísérleteztek ki a fesztiválon. Minden zuhanyfülkét takarékos zuhanyzásra felhívó matricákkal látnak el. A vízcsapok a szolgáltatási térképen is fel lesznek tüntetve, és a vízlelőhelyeket embernagyságú vízcseppek fogják jelölni. Az Eco Camping területén vákuum öblítéses ECO WC-ket telepítenek, melyekkel 85%-os vízmegtakarítás érhető el. A Fesztivál idén bevezet egy új étkeztető blokkot, ahol a fenntartható táplálkozás kerül a középpontba. Ebben a blokkban alacsony CO2 kibocsátású ételeket - nem csak a vegán és vegetáriánus, hanem halat és csirkét - forgalmazó helyeket találhatnak a fesztiválozók. Az itt képződött konyhai hulladék a Szigetre kitelepült mobil komposztáló berendezésben kerül majd feldolgozásra, ahol a tervek szerint 100 m3 ételmaradékot, lebomló csomagolást dolgoznak majd fel. Az itt készült humusz anyag az Óbudai-sziget rekultivációja során kerül felhasználásra a Főkert által. A mobil komposztáló mellett egy „látványlabor” is helyet kap, ahol a komposztálás folyamatát tudományos igényességgel mutatják be a látogatóknak.

A Sziget fenntarthatósági központja, a Green Sziget Center idén megújulva, már programhelyszínként várja a látogatókat. A fesztivál szelektív hulladékbecserélő bázisa, ahol a látogatók szétválogatott hulladékért ajándéktárgyakat kaphatnak cserébe, hozzájárul ahhoz, hogy a Szitizenek maguk is tisztán tarthassák ideiglenes lakóhelyüket. A központ bevezetésének köszönhetően tavaly a fesztivál hulladékának már 50% szelektíven lett elszállítva. A Green Sziget Center programjának középpontjában a klímaváltozás áll. A helyszínen több témában előadások, beszélgetések és alkotóműhelyek várják az érdeklődőket. A Climate Reality Project Europe és a Climate-KIC Alumni Association által szervezett programok a fesztivál egy hete alatt felölelik a biodiverzitás, a megújuló energiaforrások, a klímaaktivizmus, a fenntartható fesztivál és utazás témáit. A szervezetek önkéntesei kreatív ötletek és innovációs, cselekvésközpontú műhelyek segítségével igyekeznek bevezetni a közönséget a klíma start-upok világába. Ilyen lesz például a napelem műhely, ahol a fesztiválozók elkészíthetik saját mini napelemes töltőiket. A két szervezet mellett a Fridays for Future Magyarország aktivistái is megfordulnak a helyszínen. Ezen kívül a merchandising területén is bevezetnek egy új SZIGET termékcsoportot, SzigEthical néven. Ezek a Fair Wear Foundation által validált organikus pólók, vászontáskák és BPA-mentes kulacsok. A termékek megvásárolhatóak lesznek mind a merch-pultokban, mind a Green Sziget Centerben és a Recycling Point-okban. A szervezők idén jobban hangsúlyozzák a fesztivál kerékpárbarát jellegét. A Csepellel való együttműködés keretei között 70 db biciklit kap a Sziget stáb, ezek között 10 db egyedi, „Love Revolution” fényezéssel ellátottat. A Csepellel és a Magyar Kerékpáros Klubbal közösen „Bringázz a Szigetre” kampány is készül.

Fizetés a Szigeten

Idén szintén a belépésre jogosító karszalaggal is lehet fizetni a Szigeten, azonban a szervezők az applikációról történő feltöltést még kényelmesebbé tették. Emellett természetesen érintéses (contactless) bankkártyákkal és mobiltelefonnal is lehet majd ugyanúgy fizetni, mint eddig. Idei újdonság a vendégeknek a Fesztivál fiók, mellyel az összes Sziget rendezvény digitális megoldásait tudják használni. Így kényelmesebben és gyorsabban tudnak bármelyik rendezvényre például online vásárolni, karszalagot előre feltölteni.

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO