Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Szabadtéri kiállítás nyílt az Andrássy úton

2023. március 07.

Andrássy Gyula születésének 200. évfordulója alkalmából az Andrássy út történetét bemutató szabadtéri fotókiállítás látható hétfőtől az Andrássy úton, az Oktogon és a Kodály körönd között.

Kétszáz éve, 1823. március 8-án született Andrássy Gyula gróf. Az ország egykori miniszterelnökére, a sugárút megálmodójára, Terézváros díszpolgárára emlékezik a szabadtéri kiállítás, csatlakozva ezzel a Budapest150 programsorozathoz.

A szabadtéri kiállítás az Andrássy út mindkét oldalán 40 fotóval mutatja be a sugárút történetét 1900-tól napjainkig. Egy rövid séta során a fotókon bárki végigkísérheti, hogyan változott a közlekedés, az út funkciója, de a képek fontos történelmi pillanatokat is megelevenítenek: május elsejei felvonulások, a Párisi Nagy Áruház megnyitása, az '56-os véres zászlós tüntetés, de még Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas biokémikus is feltűnik motorkerékpáron az Andrássy úton készült egyik képen.

A mai Andrássy utat kezdetben Sugárútnak hívták, később kapta csak meg Andrássy Gyula miniszterelnök nevét. A II. világháború után viselte Sztálin nevét, volt Magyar Ifjúság útja és Népköztársaság útja is, mielőtt a rendszerváltást követően visszakapta az Andrássy út nevet.

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO