Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Szabadság híd: rövid, de titokzatos

2018. július 30.

Bár ez Budapest legrövidebb dunai hídja, furcsa történetek hosszú sora kötődik hozzá. Az utolsó szegecsét Ferenc József osztrák császár ütötte be, számtalanszor megmászták már, sőt fűvel is bevetették.

1885-ben a parlament elfogadta a törvényt: ha a három már felépült dunai híd vámja meghaladja a 650.000 koronát, akkor a pénzt a negyedik híd építésére kell fordítani. 1890-re összegyűlt a pénz, három évvel később pedig a Margit híddal egy időben megindult a Ferenc József híd építése is. A hidat, mely Ferenc József osztrák császár és magyar király után kapta a nevét, 1896-ban avatták fel. Az esemény a milleniumi ünnepségsorozat része volt. Az utolsó, ezüstből készült szegecset maga a császár ütötte be a szerkezetbe. A szög állítólag a híd 1945-ös felrobbantását is átvészelte, de végül az 1956-os forradalom idején nyoma veszett.

A Ferenc József híd a kor egyik legmodernebb építményének számított: elektromos és gázvilágítással is felszerelték, a különleges acélszerkezet pedig a villamosforgalmat is elbírta. A II. világháború idején a német csapatok a többi híddal együtt ezt is felrobbantották. A kár súlyosságát jól szemlélteti, hogy a pesti oldalon a hídszerkezet egyik darabja gyakorlatilag belefúródott a rakpartba. 1945 tavaszán a szovjet hadsereg ideiglenes pontonhidat emelt a romok mellett. A szerkezet egészen a következő év januárjáig állt, ekkor azonban a jégzajlás szétrombolta, egészen Lágymányosig sodorva a darabjait. 1946 tavaszán megkezdődött az újjáépítés. A megújult hidat augusztus 20-án adták át újra a forgalomnak, ekkor kapta új nevét: Szabadság híd. Bár díszeinek jó része, így a régi Osztrák–Magyar Monarchia idejéből származó címer vagy a négy legendás turul szobor megmaradt, a díszítés sok helyen egyszerűsödött: kevésbé mívesre cserélték a gyalogjáró korlátjait, az eredeti zöld borítás pedig kékre változott – akkor csak ilyen színű festéket lehetett beszerezni. 1980-ra ismét esedékessé vált a felújítás, mert a sebtében megjavított gyalogjárda rossz konstrukciója miatt a szerkezet erodálódott. A munkálatok során a híd visszanyerte jellegzetes, zöld színét is.2004-ben, Magyarország Európai Uniós csatlakozásának tiszteletére gyepszőnyeggel borították be a hidat, az ünneplők így mezítláb kelhettek át egyik partról a másikra. 2007-ben ismét felújítás kezdődött, a 15 hónapig tartó lezárás alatt készült el többek között különleges díszkivilágítása is.
Rácsos szerkezete miatt mindig is gyakran előfordult, hogy különböző szándékokkal megmászták a hidat. Volt, aki öngyilkosságot kísérelt meg, volt, aki csak hírnévre vágyott. A ’90-es években egy bizonyos hírhedt „Ferike” rendszeresen mászott meg magas épületeket. Egyik kedvence természetesen a Szabadság híd volt, akcióival gyakran idézett elő forgalmi dugót, tréfái pedig milliós kiadásokat jelentettek a tűzoltóságnak.

Szabihíd

Idén volt és még lesz is olyan hétvége, amikor lezárják a forgalom elől a hidat, és ilyenkor megszállhatják a piknikezni vagy jógázni vágyók: a Szabihíd nevű programsorozat koncertekkel, vezetett jógaórával és egyéb programokkal várja az érdeklődőket, legközelebb augusztus 4-5. között.

Vissza Még több hír
 
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO