Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Reneszánsz emlékév kezdődik szombaton Vácon

2024. április 09.

Reneszánsz emlékév kezdődik szombaton Vácon, a több hónapig tartó programsorozat során egyebek mellett a korszakot bemutató időszaki kiállítással, gasztronómiai programokkal, hagyományörző bemutatókkal és kézműves foglalkozásokkal várják a látogatókat - mondta el tájékoztatójában a Vác és Környéke TDM ügyvezető igazgatója.

    Kelecsényi Ágnes elmondta: az eseménysorozat apropója, hogy 550 évvel ezelőtt szentelték váci püspökké a humanista Báthori Miklóst, aki Mátyás király udvarával vetekedő reneszánsz központot alakított ki Vácon. A több hónapig tartó programsorozat célja, hogy a látogatók bepillantást nyerjenek a város 15-16. századi virágkorába, megismerjék az itáliai művészetek, tudományok és mesterségek iránt rajongó Báthori Miklós munkásságát, a ma már csak töredékekben látható váci reneszánsz építkezéseket, és átfogó képet kapjanak a korszak gasztronómiájáról, öltözködéséről, szórakozási szokásairól és fegyvereiről - ismertette az ügyvezető igazgató.
    Az emlékév a Báthori 550 Napok elnevezésű programsorozattal kezdődik a hétvégén. A kétnapos programsorozat fő helyszíne a Tragor Ignác Múzeum Elefántos Háza és Pannónia Háza lesz, ahol szombaton kiállítás nyílik A reneszánsz sárkány - Báthori Miklós és kora címmel. A programok között táncosok, korabeli mesterek, vívók és tudósok szórakoztatják majd az érdekődőket. A gyerekek alkotó foglalkozásokon, mesés történeteket hallgatva, felfedező játékokon keresztül ismerhetik meg a reneszánsz kor világát. Emellett korabeli finomságokat is kóstolhatnak a rendezvényre látogatók.
    Kelecsényi Ágnes felidézte: Báthori Miklós a szerteágazó Báthori dinasztia úgynevezett ecsedi ágának tagja, és felmenőihez hasonlóan az ő címerében is megjelenik a legendás sárkány. A történet szerint az ország keleti felében lévő ecsedi láp mocsarában egy sárkány lakozott, és Szent István király idején történhetett, hogy a család egyik ősének tartott Opos nevű vitéz legyőzte a láp sárkányát, tettének bizonyságául pedig kitörte a sárkány három fogát. A legenda szerint ebből a három sárkányfogból alakult ki a Báthori-féle sárkányos címer. A programokról részletesen itt lehet tájékozódni.

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO