Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Pat Metheny októberben Budapesten lép fel

2024. január 10.

Újra Budapesten ad koncertet Pat Metheny. A világhírű amerikai dzsesszgitáros október 8-án az Erkel Színházban lép fel a Jazzfest Budapest keretében.

    A művész, aki zenekari kísérettel szokott dolgozni, turnézni és lemezeket készíteni, ezúttal első szólóturnéjának keretében érkezik - közölték a szervezők.

    Pat Metheny összesen húsz Grammy-díjat nyert különböző kategóriákban, többek között a legjobb kortárs dzsesszfelvétellel és a legjobb dzsessz hangszeres szólóval, egy alkalommal pedig hét egymást követő Grammy-t nyert hét egymást követő albumért.

    Az idén 70 éves gitáros élete nagy részét turnézással töltötte, gyakran több mint száz koncertet ad évente. A dzsesszközösség egyik legnagyobb sztárja saját projektjei mellett a feltörekvő művészek és a már befutott veteránok projektjeire egyaránt időt szentel, segíti őket abban, hogy elérjék közönségüket, valamint megvalósítsák saját művészi elképzeléseiket - emelték ki a közleményben.

    Pat Metheny legújabb lemeze, a 2023-ban megjelent Dream Box az elmúlt néhány év alatt felvett szólószámok gyűjteménye, amelyek turnézás közben születtek.

     "Az intenzív turnéidőszak alatt találtam egy elfelejtett mappát a laptopomon. Gyakran készítek gyors felvételeket; egy új dallamot, egy standard dallamot, hogy kipróbáljak valamit. Általában útközben van alkalmam meghallgatni a saját dolgaimat, ezek a pillanatok lehetőséget adnak arra, hogy átkutassam a fájlokat, hátha van ott valami érdekes" - idézte a zenészt a közlemény.

    Mint fogalmazott, a fellelt mappából fokozatosan emelt át részeket, és ezek a felvételek, ötletek egy összefüggő egésszé álltak össze. Holott a lemezre került számokat soha nem játszotta egynél többször. Egy kivétellel minden darab korábban bevált módszert tükröz: harmonikus résszel indul, amelyet egy dallamos és improvizatív rész követ.

    "Mindig az volt a célom, hogy az elektromos gitáron olyan fogásom legyen, amivel a lehető legközelebb kerülhetek ahhoz a dinamikához, ami egy akusztikus hangszerrel természetesen előfordulhat. Valójában az elektromos hangszer ilyen módon való használata sokkal nehezebb, mint ami egy akusztikus hangszeren természetesen megoldható" - fogalmazott Pat Metheny.

    Ami a lemez címét illeti, a box a zenész szlengben az üreges testű elektromos gitárt jelenti. A lemezen hallható annak az új hangszernek a prototípusa, amelyen az Ibanezzel dolgozott, és amely a háború előtti Charlie Christian-stílusú pick-upok iránti érdeklődését tükrözi.

    A zeneszerző-gitáros dzsesszmuzsikus először 1985-ben járt Magyarországon, azóta népszerűsége itthon is töretlen. Legutóbb 2022 áprilisában járt nálunk, akkor a Müpában.

    Hosszú pályafutása során Pat Metheny különböző formációival több mint félszáz albumot készített. Az évtizedek során olyan zenészekkel dolgozott együtt, mint például John Scofield, Jaco Pastorius, Brad Mehldau, Steve Reich, Ornette Coleman, Herbie Hancock vagy David Bowie. 1974-ben lett szélesebb körökben ismert, amikor csatlakozott Gary Burton vibrafonos zenekarához; hat albumon játszott vele.

    "Nekem nem elsősorban a műfajok számítanak, Steve Reich a példa rá, hogy klasszikus zenészekkel is szívesen játszom. Az a döntő, ki milyen erős személyiség. David Bowie például lenyűgözött, amikor 1985-ben együtt dolgoztunk a This Is Not America című rockszámon a Pat Metheny Grouppal" - mondta Pat Metheny egy korábbi interjúban.

             

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO