Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Passió

2020. február 05.

Április 4-én a Budapest Aréna küzdőtere színpadtérré alakul, ahol Jézus életének utolsó napjait, óráit 2020 önkéntes közreműködő segítségével mutatják be, egy 70 perces passiójátékban. A Passió 2020 a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előrendezvénye, melynek fővédnőke Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-Budapesti érsek.

Az európai keresztény közösségi kultúra egyik alapköve volt a minden településen húsvétkor előadott passiójáték, olyannyira, hogy a mai európai színjátszás is ebből nőtte ki magát. 1945-ig szinte minden magyar templomi közösségnek önálló színjátszó társulata volt, amely előadta a Passiót. A rendszerváltást követően csak néhány helyen éledt újjá ez a hagyomány. A közösségek újjáépítésének alapkövei lehetnek az egy-egy település lakosságát megmozgató közösségi színjátékok, történelmi felvonulások, passiójátékok. A Passió 2020 olyan egyedülálló ügy a magyar színjátszásban, Európa és a világ passiójátszásában, amely méltán válhat példaértékűvé az egész kontinensen.

A passiójáték a ferences szerzetesek passiójátszási hagyományára épül, amely megteremtette például a legendás Csíksomlyói Passiót is. Ezek a passiójátékok mindig a kor emberének "szemüvegén" keresztül látják a 2000 évvel ezelőtti történetet. Jézus mellett a Passió 2020 hőse egy mai huszonéves, pályakezdő fiatalember, aki saját kételyein, útkeresésén keresztül szemléli Jézus szenvedéstörténetét és jut el általa saját útjának megtalálásához.

Bővebb információ

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO