Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Noémie Goudal francia és Dafna Talmor brit képzőmész alkotásaiból nyílt kiállítás Veszprémben

2023. június 30.

A Balaton régió tájképi szépségeit láttatják különleges nézőpontból Noémie Goudal francia és Dafna Talmor brit képzőművész alkotásai, melyekből a Dubniczay-palotában csütörtökön nyílt kiállítás, Veszprémben.

A tárlat a Balaton Eye elnevezésű nemzetközi művészeti rezidenciaprogram keretében nyílt meg. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a megnyitón úgy fogalmazott, hogy az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat támogatásával megvalósuló kiállítás révén egész Európa számára megismerhetővé válik a térség, és az itt élők is újra felfedezhetik, megerősíthetik saját értékeiket. Mint mondta, a képzőművészeti program küldetése az volt, hogy felfedezzék a külföldiek a térséget és bemutassák, ők hogyan látják a tájat. A kiállítás által a régió jó hírét viszik a művészek, elindul egy folyamat, melynek révén a térség elfoglalja méltó helyét Európa legszebb régiói sorában - fűzte hozzá a politikus.
Noémie Goudal fő érdeklődési területe az ökológia és az antropológia metszéspontja. A tárlat címe: Inhale/Exhale, mely a létezés ritmusára utal. A tárlat részét képezi egy videómunka, amely egy kis tavat körülvevő erdő buja környezetét ábrázolja. Ám a békés és harmonikus természeti környezetről a videóban kiderül, hogy egy megrendezett helyszín, amelyben a természetet ábrázoló kellékek lassan a pusztulás helyszínévé alakulnak.
A kiállításon emellett látható Goudal Bontás III című fotóinstallációja is: az állókép és a mozgókép metszéspontjában elhelyezkedő formai tanulmány egy fordított szobrászati folyamatot ábrázol, amelyben Goudal fokozatosan és aprólékosan redukál egy hegyi tájat.
Dafna Talmor brit képzőművész See of Stones című tárlatán három triptichon látható az alsó teremben, az alkotásokon a balatoni táj jellegzetességeit nagyítja fel a művész. Az emeleten az eredeti balatoni képek láthatók. Dafna Talmor a rezidenciaprogram során a balatoni táj sajátos kincseit és természeti sajátosságait kutatta, köztük az úrkúti őskarszt természetvédelmi területét, a bakonynánai Római Fürdőt, a Tihanyi-félsziget tanösvényeit, a kisapáti és a hegyestűi bazaltorgonákat. A két kiállítás augusztus 27-éig látogatható.

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO