Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Négy kiállítás lesz látható a Virág Judit Galéria kibővült kiállítótérében

2021. június 11.

Az egykori Bedő-gyűjtemény főműve, Csontváry Kosztka Tivadar Hídon átvonuló társaság című festménye is látható lesz szombattól Budapesten a Virág Judit Galériában, ahol egyszerre négy kiállítás várja az érdeklődőket.

Csontváry Kosztka Tivadar Hídon átvonuló társaság című dinamikus kompozíciójú festménye mesebeli álmodozó figurák, vadászok, lovasok, köztük egy amazon, bohócok, gyermekét karjában tartó anya, tétova férfiak népesítik be - olvasható a galéria tájékoztatójában.
    Ez a mű is azok közé tartozott, amelyeket Csontváry a közönség elől rejtve, a bérelt patikájában őrzött. A közönség először a festő halála után 11 évvel, 1930-ban az Ernst Múzeum Csontváry-kiállításán láthatta. Csontváry műve mellett Rippl-Rónai Anella virágot tart című kukoricás képe, valamint Nádler István, Keserü Ilona, Maurer Dóra, Fajó János, Fehér László, Lakner László kiemelt alkotásai és Bak Imre négy festménye is látható lesz.
    Mattis Teutsch János (1884-1960) az avantgárd kimagasló alakja műveinek átfogó tárlatát Éber Miklós gyűjteményén keresztül ismerhetik meg az érdeklődők. Mattis Teutsch  (1884-1960) kiemelkedő módon járult hozzá az 1910-es és 1920-as évekbeli európai avantgárd, az expresszionista és konstruktivista absztrakció művészetéhez. Éber Miklós Mattis Teutsch János műveinek egyik legelkötelezettebb gyűjtője volt. Az 1980-as és 1990-es évek során kitartó kutatómunkával építette fel javarészt Mattis Teutsch műveiből álló gyűjteményét, amely a művész 1915 és 1927 közötti avantgárd periódusának alkotásait tartalmazza.
    Radák Eszter a kortárs magyar művészeti szcéna egyik legeredetibb és legsikeresebb alkotója három év után mutatkozik be önálló kiállításon. Legfrissebb munkáin a tájképek mellett a változatos belső terek válnak hangsúlyossá. A kiállításon új műfaji kísérletként digitális festmények is helyet kaptak.
    Demény Miklós (1939-2010) alkotásaiból teljes életművet átfogó válogatás lesz látható a galériában.  Mint írják, Demény Miklós életműve egységes, folyamatos és azonos tőről fakadó. Már az 1960-as évek első feléből való művei is arról tanúskodnak, hogy Demény művészete a kezdetektől pontosan meghatározott irányban, a kubizmus és a geometrikus konstruktivizmus eredményeit forrásnak tekintő úton haladt - olvasható a tájékoztatóban.  
    A kiállítások július 30-ig ingyenesen látogathatók a Virág Judit Galériában.

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO