Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Modern főhősnők józsefvárosi sikerei

2020. március 04.

Budapest 8. kerületének továbbra is nők a mozgatórugói - habár a Rákóczi téren és környékén a korábbi ősi foglalkozásokat felváltotta egy új felfogású vállalkozói kedv és az ezzel együtt járó  gazdasági virágzás.

A 8. kerület és a vigalmi negyed “szobáztató” utcáival, valamint többek között a Salétrom utca 4. szám alatt valaha állt vöröslámpás házzal, nem is olyan régen még a prostitúció és a bűnözés körülbástyázott melegágya volt. A Rákóczi téri Vásárcsarnok és környéke számos civil defibrillálási kísérleten esett át az elmúlt években, ami egyrészt civil kezdeményezéseknek, másrészt karakteres és vagány nők vállalkozókedvének köszönhető. Coworking-úttörők, feminista kultúramazonok, régi álmukat megvalósító gasztro-szereplők - egy sor figyelemre méltó, modern főhősnő, akik sorra új fejezeteket nyitnak a 8. kerület történetében.

Jó példaként itt van Lengyel Polett, a mindig ezerrel pörgő étterem-tulajdonos, aki valenciai élményei után úgy döntött, hogy nyit egy saját, mediterrán, fúziós tapas bárt a 8. kerületi Vas utcában. Polli Vas Mancija hamar felkerült a toplistás kedvencek közé, akik a délies életérzést reprezentálják a kerületben. Ő az egyik bizonyítéka annak, hogy van valós potenciál és perspektíva az igényes gasztronómiában a Rákóczi úton innen - Kiskörúton túl is.

Az utóbbi években számos emblematikus női alakja volt a Rákóczi tér környéki kulturális-civil mozgolódásnak is: ott van például Oltai Kata művészettörténész, aki Ludwig Múzeum kurátori évei után saját erőből hozta létre nonprofit projekt galériáját a Német utcában. A korábban autószerelő-műhelyként funkcionáló, majd évekig üresen álló, 16 négyzetméteres térben nyílt meg a FERi, Budapest első feminista kiállítótere. A Rákóczi téri Vásárcsarnok mögötti Víg utcában található a galéria kereskedelmi lába pedig, a Konfekció, amely a punk, a magyar szövetkezeti divatipar és a gender kérdés közös szellemében létrehozott vintage bolt. A kis méretű használtruha bolt meg van tömve saját történetekkel rendelkező ruhákkal, kacifántos cipőkkel, polgárpukkasztó kiegészítőkkel és az üzlet  karakterét megtestesítő furcsa relikviákkal. A betérés lényegét leginkább a közösen együtt töltött idő és eszmecsere, a turkálás, a bogarászás, a környezettudatosság jelenti. Barátok, utcában eltévedt turisták és a házban lakók - köztük a 75 éves Éva néni - működtetik. Vida Vera sem ismeretlen a budapesti fiatalok körében. Nevéhez fűződik többek között a Kolorádó Fesztivál vagy a Magyar Klipszemle. Vera tíz évet töltött a hazai szórakoztató- és vendéglátóipar területén, alapítója volt például a Kolornak és a Lärm-nek is. Pár évvel ezelőtt pedig szinte minden korábbi projektjéből kiszállt, hogy a Mindspace nevű szervezettel közösen, úttörő 8. kerületi sétákat szervezzen, a környékre reflektáló kiállításokat nyisson, vagy a Rákóczi téri Vásárcsarnokban szervezett közösségi reggeliken kenyeret vajazzon, és a környéken lévő üzlethelyiségekben kreatív kisvállalkozásokat inkubáljon. Épp egy ilyen vállalkozói inkubáció eredménye a Pintér Pálma fémjelezte, Verkstaden elnevezésű - a kritikai hangnemet sem nélkülöző feliratairól ismert - szitanyomó-műhely és üzlet a Rákóczi téri Vásárcsarnok másik oldalán, a Vásár utcában. Pálma lassan egy évtizede foglalkozik szitanyomással és divattal, és a sokéves vásározás és online eladás után a Mindspace segítségével 2018 óta tíz grafikustársával közösen már saját helyiségben is fogadja a vásárlókat, vagy az Airbnb “élményként” is elérhető workshopjaira érkező külföldi turistákat.

Az ébredő környék újabban egy szintén folyamatos mozgásban lévő alkotópáros, Klementz Kata és Panni nagy volumenű beruházásának szolgál autentikus terepéül: a coworkinget hazánkban meghonosító, a Loffice közösségi irodát megnyitó testvérpár is ezt a kerületet pécézte ki magának, és a Salétrom utcában 2020 májusában nyitja legújabb közösségi csomópontját. Túlmutatva a coworking iroda funkción, nem is olyan egyszerű megtalálni a megfelelő jelzőt az egykori vöröslámpás ház helyén felhúzott új épületre, mellyel azt szeretnék megmutatni, hogy miként egyesíthető a munka-, az élet- és alkotótér egy átfogó közösségi szellemben. Kertkapcsolatos rendezvénytér, tetőteraszra kifutó coworking iroda, tartós bérletre kínált apartmanok és szolgáltatott stúdió irodák adhatnak itt otthont a kreatív vállalkozások, startupok és kulturális kezdeményezések nyüzsgő mindennapjainak. Megtagadva a száraz és unalmas iroda- és apartmanházak hangulatát, Kata és Panni küldetésének érzi, hogy mindenki, aki helyet kap a házban, legyen az iroda-, albérlő, vagy egy rendezvény miatt csak pár órára a komplexumban tartózkodó résztvevő, a közösség részeként élje meg jelenlétét. És, hogy ne tűnjünk szexistának, férfiakat is említenénk: az Esterházy Marcell képző- és Willem Van de Ven grafikusművész által megálmodott extrém épületfront nem utolsó sorban külsejében is megújítja az utca arculatát.

A sort még folytathatnánk, de már egy dolog így is biztos: az egyre vibrálóbb 8. kerület új korszaka egy folyamatos és fenntartható lenyomata a 21. századi nők tenni akarásának és alkotóerejének.

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO