Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Micéliumból és kenderből készül fenntartható tányér a MOME és a Michelin-csillagos Salt együttműködésében

2023. szeptember 27.

Fenntartható formában készül tányér micéliumból és kenderből a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Michelin-csillagos Salt étterem együttműködésében: közös kutatásuk során a körkörös étkezési kultúra eléréséhez vezető úton létrejött egy új, környezetterhelés nélkül használható tányér.

    Kiemelik, hogy a prémium éttermekben is használható tartós tálalóeszköz alkotóelemeinek köszönhetően megőrzi a kívánt formát, szilárdsága többszöri használatot tesz lehetővé, valamint hulladékot sem hagy maga után.

    Az egyetem Innovációs Központjának Anyagkutatás Hubja évek óta vizsgálja a micélium alternatív felhasználási módjait, az anyagkutatás és az alkalmazott design gasztronómiai területén pedig most először találkozhatott a közönség ezzel az újdonsággal - áll a közleményben.

    A MOME közleményében felidézi, hogy a gombák segítségével előállított micélium biokompozit a hagyományos gyártási technológiák helyett mikroorganizmusok segítségével, növesztve jön létre. Az alternatív anyagok közül a csomagolástól az építészetig alkalmas lehet különböző műanyagok kiváltására, a könnyű, porózus, de jó tűzálló tulajdonságokkal bíró matéria a hungarocell és a parafa között helyezhető el. Attól függően, hogy milyen gombafajokkal dolgoznak, különböző tulajdonságokkal bírhat, lehet keményebb vagy puhább, és a nedvszívóképességük is változóan alakulhat.

    Minkó Mihály, az Innovációs Központ kutatója kiemeli, hogy a biokompozit anyagok térnyerése elkerülhetetlen a környezetkárosító anyagokkal szemben. Ezek az anyagok egyelőre jórészt kísérleti fázisban vannak, azonban van közöttük néhány, például a micélium alapú biokompozit, amelynek már zajlik az ipari felhasználása. Tóth Szilárd a Salt étterem séfje a közleményben úgy fogalmaz, hogy a SALT filozófiájának fontos része a fenntartható design.

    Matheidesz Réka, a MOME vezérigazgatója a közleményben hangsúlyozza, hogy a design esetében sosem a tárgy, hanem az ember a cél, és ami igazán fontos, az a különböző műfajok, szakterületek közti átjárás és együttműködés. Hozzáteszi, hogy a Salt és MOME projektje pontosan erről szól, így a fenntarthatóság gondolata is kézzelfoghatóan, élményszerűen kerülhet közelebb az emberekhez.

    Az együttműködésről az anyagkutatás legfontosabb trendjeivel foglalkozó 2. Future Materials konferencián is szó lesz csütörtökön és pénteken.

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO