Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Megvan Magyarország kedvenc cukormentes tortája

2022. augusztus 01.

A szegedi Virág Cukrászda és Kávéház hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Ipartestülettel együtt hirdet meg.

A „Nagyi kedvence” győzelmét Budapesten, az Országház Vadásztermében tartott sajtótájékoztatón jelentették be, ahol az augusztus 20-i programok mellett kihirdették a 2022-es Magyarország Tortáját, amely a „Huncut szilva herceg” nevű édesség lett. A győztes tortákat augusztus 19-től lehet megkóstolni, mikortól az ország számos cukrászdájában és Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján is árusítják.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyre, melyet 11. alkalommal rendezett meg az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Ipartestület, az ország bármely cukrászdája és vendéglátó egysége nevezhetett. A cukrászok elsősorban a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistát használták fel tortáik elkészítéséhez. 

Az idei győztes a „Nagyi kedvence” lett, melyet a szegedi Virág Cukrászda és Kávéház cukrászmestere, Gyuris László készített. Az elegáns küllemű, hozzáadott cukor nélküli tortában az üde, kellemesen savanykás málnavelő, a fehércsokoládés pisztácia ropogós, valamint a könnyű mascarpone mousse harmonikus ízvilágát némi hibiszkusz virág és csipkebogyó velő teszi teljessé. A piskóta mandula- és kókuszlisztből készült, így gabonalisztet sem tartalmaz.

Gyuris László pályaválasztását szeretett nagymamája inspirálta, akinek konyhájában az ő első süteményei is készültek. A „Nagyi kedvence” az ő tiszteletére született meg. A szegedi cukrász másodszor nyerte meg versenyt, miután 2019-ben „Kicsi Gesztenye” elnevezésű tortája bizonyult a legjobbnak.

A „Nagyi kedvence” energiatartalma 233,8 kcal szeletenként, míg szénhidrát értéke 11,9 g vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet, de mindenkinek ajánljuk, aki ügyel arra, milyen összetevőkből áll, amit elfogyaszt. A torta laboratóriumi vizsgálatait a Wessling Hungary Kft., független élelmiszervizsgáló laboratórium végezte.

A nyertes az Egy Csepp Figyelem Alapítvány főtámogatója, a Dcont® vércukormérőket fejlesztő 77 Elektronika Kft. fődíját, egy Zsolnay porcelán vázát vehetett át az Országházban. Különdíjként a Zsolnay Porcelán Manufaktúra által felajánlott, kézzel készített tortatálat kapott.

A második helyezett Sztaracsek Ádám és Szirmai Péter, a komáromi Jánoska Cukrászda cukrászainak alkotása, a „Csokoládé királyfi” lett, a harmadik díjat Sabján Adrienn, a Cake to go Budapest cukrásza, az „Epres túrógombóc” torta megalkotója érdemelte ki.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Ipartestület 2012-ben indított programjának célja, hogy felhívja a cukrászok figyelmét a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető, hozzáadott cukrot nem tartalmazó sütemények iránti növekvő igényre. A program Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg.

Idén Karikó Orsolya nagykőrösi cukrász kreációja, a „Huncut szilva herceg” fantázianevű torta viselheti a Magyarország Tortája címet. A torta ötletének megszületésekor a nagykőrösi Vanília & Gelarto cukrászát a kiváló egri vörösbor és kedvelt magyar gyümölcsünk, a szilva ízének harmonikus párosítása ihlette meg. A torta alapja egy lisztmentes, mogyorós dacquoise felvert karamellizált csokoládés fahéj ropogóssal, melyet lágyan rétegez egy üde, könnyed és zamatos, pikánsan fűszerezett szilvás csokoládé mousse, megbolondítva az egri borvidék kiváló családi pincészete által megalkotott classic vörösbor hangulatával, valamint a szintén vörösboros erdei áfonya-szilva zselé, így kényeztetve érzékeinket. A torta koronája a frissen szedett szilva ízét idéző gyümölcsös áthúzó.

További információ, és augusztus 16-tól a tortákat árusító cukrászdák listája elérhető a  www.magyarorszagcukormentestortajaverseny.hu és a www.cukraszat.net weboldalakon.

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO