Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Megtartotta évadnyitó társulati ülését a Vígszínház

2022. szeptember 15.

A Vígszínház szeptember 14-én megtartotta évadnyitó társulati ülését, melyen bejelentették, hogy a  2022/23-as évadban a színház három játszóhelyén nyolc bemutatót terveznek.

Október 8-án Bodó Viktor rendezésében mutatják be Kafka A kastély című művét, míg a Pesti Színházban október 22-én egy kortárs angol színmű, az Inkognitó premierjét láthatják a nézők Szőcs Artur rendezésében. Decemberben mutatják be Shakespeare Szeget szeggel című művét, melyet Rudolf Péter állít színpadra, míg a Pinokkió Keresztes Tamás rendezésében és Presser Gábor zenéjével februárban debütál a Vígszínházban. A Pesti Színházban az Egy szerelem három éjszakája ifj. Vidnyánszky Attila, a Macska a forró bádogtetőn Valló Péter rendezésében lesz látható. A Házi Színpadon két kortárs magyar dráma ősbemutatója, a K utazásai és a Béranyák kerül színpadra novemberben.
„Nem sorolom fel a nyilvánvaló nehézségeket, amikkel szembe kell néznünk. A legnagyobb nehézség, hogy még csak nem is tudjuk pontosan, mekkora a baj. Kompromisszumokat kell kötnünk, hogy játszhassunk. De amíg néző jön, mi játszunk. Megtartjuk a bemutatóinkat” – emelte ki Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója.
A kastély díszlete egy hatalmas, bonyolult állványzat, mely ugyanolyan átláthatatlan, mint maga kafkai mű, egy „jó értelemben vett téboly”. A történet szerint egy sötét, havas téli éjszakán K, a földmérő megérkezik a faluba, ami fölött Westwest gróf kastélya tornyosul. K-t földmérési munkákra rendelték oda, de bármennyire is igyekszik feljutni a kastélyba, nem sikerül kapcsolatba lépnie a megbízóival, csak a helyiekkel, akik viszont gyanakodva fogadják... Az előadás szereplői: ifj. Vidnyánszky Attila, Hegedűs D. Géza, Méhes László, Radnay Csilla, Kovács Patrícia, Bach Kata, Bölkény Balázs, Karácsonyi Zoltán, Zoltán Áron és Borbiczki Ferenc.
A Pesti Színházban október 22-én debütál Nick Payne Inkognitó című darabja. Az „agyszerű” színjáték középpontjában nem más áll, mint Albert Einstein agyának elrablása. A Szőcs Artur rendezte előadás történetének meg- és felfejtése nemcsak a nézőknek, hanem a színművészeknek is nagy kaland, hiszen a közel 20 karaktert mindössze négyen, Kovács Patrícia, Márkus Luca, Horváth Szabolcs és Nagy Ervin játsszák.
A Vígszínházban december 9-én Rudolf Péter rendezésében mutatják be a Szeget szeggelt, Shakespeare utolsó, cseppet sem felhőtlen vígjátékát, melynek középpontjában egy igazi nagy politikai játszma áll, és persze őrült vágyak, ravasz manipulációk, néhány nevetséges balfácán, a szerelem vagy annak illúziója. A Magyarországon ritkán játszott mű rendhagyó, vígszínházi feldolgozása a tervek szerint valódi csoportszínházi előadásra ad lehetőséget, világa egyszerre idézi a múltat, és a mát, hiszen a hatalom működése Jakab király trónra lépése óta vajmi keveset változott.
A Pinokkió az egyik legnépszerűbb, legtöbb nyelvre lefordított, és talán legnagyobb példányszámban eladott irodalmi mű, mégis a sokszáz feldolgozásnak köszönhetően, kevesen ismerik az eredeti történetet. A februári bemutató alkotócsapata – Keresztes Tamás, Presser Gábor, Sztevanovity Dusán, Kovács Krisztina és Péterfy Gergely – hónapok óta dolgozik a Pinokkió vígszínházi változatán. A műből saját, új zenés változat készül nem az eddigi feldolgozások alapján, hanem az alkotók visszanyúlnak Carlo Collodi eredeti meséjéhez.
A magyarországi bemutatója idején, 1961-ben formabontónak számító első magyar musicalt, az Egy szerelem három éjszakáját ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében mutatják be a Pesti Színházban. „Egy olyan anyagot kerestem, ami fiatalemberek szemszögén keresztül mutatja be, miként lehet átvészelni egy olyan időszakot, amikor a világ szétesőben van,” mondja a rendező.

A Vígszínház eltökélt művészi szándéka, hogy a Házi Színpadot az elkövetkezendő években a kortárs magyar dráma műhelyévé tegyék. November 5-én Komán Attila K utazásai című drámai költeményének ősbemutatója lesz látható Gardenö Klaudia rendezésében. A különös elfogyástörténet főszereplője – a Kövesi Zsombor által alakított – K, vagyis egy 1211 kg-os kokain szállítmány, melynek útját Dél-Amerikától az Azori-szigeteken keresztül, Budapesten át Erdélyig követhetjük.
November 26-án Czukor Balázs rendezésében mutatják be a Béranyák című művet, amit a rendező Kovács Krisztina dramaturggal közösen jegyez. A szövegkönyvet valós dokumentumokból, történetekből kiindulva írják, melyek érintik az ukrán háború következtében kialakult helyzetet is. A szkeccs-szerűen, rövid képekből felépülő előadás a béranyaság különböző aspektusait mutatja be.

 

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO