Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Már a gyáli lovas tanyát is elérte a gasztroforradalom

2018. november 26.

Benke Dávid úgy gondolta, jó ötlet egy hagyományos csárdát gourmet hellyé változtatni. Felső kategóriás éttermeket megjárt személyzetet toborzott, és több milliót költött a konyha modernizációjára. Meg is van az ereménye.

Préselt báránylapocka és szuvidált sertésszűz – ilyen ínyenc fogásokkal nem sűrűn találkozni egy lovas tanyán. A Galopp Majorban viszont csak ilyen minőségi ételeket kóstolhatunk. Az étterem ugyanis mind külsőségeit, mind filozófiáját tekintve megújult, amit mi sem példáz jobban, mint hogy a Michelin-csillagos Costes étteremből érkezett az új konyhafőnöke, Bötz-Gál Tamás személyében. Tamás, aki a budapesti belvárosi éttermek mellett Izlandon is gyűjtött tapasztalatot, a Galopp Major átalakulásában fontos szerepet játszott: az új technológiák bevezetését követően az étlap megújítására fókuszált, amely a Galopp Major történetében az eddigi legrövidebb menü lett, ugyanakkor a legkimunkáltabb is.

A tulajdonos nagy mozgásteret engedett az ételek terén, viszont azt kikötötte, hogy az elsődleges szempont mindig az íz kell legyen, és inkább finom legyen az étel, mint csupán érdekes. A három évvel ezelőtt indult átalakulás nyomán egy klasszikus csárda szokásos kínálata cserélődött le fokozatosan bisztró jellegűre, ezzel együtt a célközönség is azok felé tolódott el, akik szerelmesek a gasztronómiába, és értékelik a különleges fogásokat, illetve az igényes tálalást. A tulajdonos Benke Dávid meg van róla győződve, hogy ez jelenti a jövőt, és egyébként ő maga is már évek óta az ilyen jellegű éttermeket részesíti előnyben (nagy példaképe a balatonszemesi Kistücsök), ezért úgy érzi, az álma vált valóra most. Elmondása szerint a váltás nem volt fájdalommentes, hiszen sok régi törzsvendég esélyt sem adott az új vonalnak.

Sokan gondolják, hogy ez az étlap a belvárosba való, és nem egy tanyára, azonban a tulajdonos elszánt, és lelkesen mesél annak előnyeiről, ha egy étterem nem Budapest kellős közepén működik. "Itt nálunk például nem kell bajlódni parkolóhely-kereséssel, csúcsforgalommal," mondja. "A gazdasági fellendülés ellenére a munkaerőpiac erőteljesen rányomta a vendéglátás idei évére a bélyegét. A költségek növekedése még az adókedvezmények mellett is áremelésre kényszeríti az iparágat, de a Galopp Major esetében ez inkább erősítette a kategóriaváltás ötletét," fűzi hozzá Dávid, aki azt még mindig vállalhatóbbnak tartotta, hogy magasabb szintű szolgáltatás miatt vezet be magasabb árakat, mint hogy a régi színvonal mellett kérjen el többet a vendégektől. "Nagyon drágának így sem mondható az étlap, hiszen a főételek 3500 Ft-tól indulnak és az árakra nem rakódik felszolgálási díj. A fogásaink friss alapanyagokból készülnek, melyeket helyi termelőktől vásárolunk."

A Galopp Major, ahol a megújult étterem is üzemel, egy családi tulajdonban lévő, 4 hektárnyi parkosított területet ölel fel, ahol található egy lovarda, valamint szálláshelyként nyolc kör alakú házikó. Ez utóbbiak is, csakúgy mint az étterem, nádfedelesek, s ez olyan hangulatot kölcsönöz a majornak, mintha egy skanzen lenne. Sokak számára családi program kijárni időnként a Galopp Majorba, de egyre több rendezvényt is bonyolít a hely, főként a megújult teraszhelységnek köszönhetően. Habár kimondottan könnyen megközelíthető, kívülről szinte megbújik a major, ám a célirányosan ide érkező vendégek már kézről kézre adják egymásnak a kilincset.

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO