Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Mangalica Fesztivál 2019

2019. január 22.

A Mangalica Fesztivál idén is érdekes programokkal várja az érdeklődőket, bemutatókkal, kóstolóval és koncertekkel, február 8-10. között, a már megszokott helyszínen, a Szabadság téren.

Az idei, immár 12. alkalommal megrendezésre kerülő fesztiválon az érdeklődő közvetlenül találkozhat az ország minden pontjáról érkező tenyésztőkkel és termékforgalmazóval, illetve a fesztivál emblematikus főszereplőjével: a mangalicával. Élő és feldolgozott formában egyaránt. A mangalica termékek mellett magyar kézműves portékákkal, borokkal, pálinkával, koncertekkel, gyerekprogramokkal és főzőversennyel várják az érdeklődőket a szervezők.
A fesztiválok egyik legnépszerűbb pontja általában az élőállat kiállítás, ideiglenesen felépített karámokba költözik a három fajtából (szőke-vörös- fecskehasú) 3-3 példány és egy anyakoca malacokkal.

További infók a fesztiválról

A mangalicáról

A malacok tenyésztése az ezernyolcszázas évek első harmadában kezdődött Magyarországon, amikor megérkezett két kan és két koca a szerb sumadai tenyészetből, melyeket a bakonyi és szalontai sertések keresztezésére használtak. A siker átütő volt, a mangalicát a tizenkilencedik század végén már szinte kizárólag Magyarországon tenyésztették. A második világháború vetett véget ennek a fényes karriernek. A vég nélküli öldöklés a malacokat sem kímélte. A sertéstelepek egyre-másra pusztultak el a bombázások alatt. A jóvátételi szállítások azonban még a háborús veszteségeknél is nagyobb károkat okoztak az állományban. A hatvanas években számuk egyre csökkent, majd a hetvenes évekre szinte teljesen eltűntek. Ekkor létszámuk kb. 200 volt – az egész világon. A mai, több mint tízezres állományt azoknak a tenyésztőknek köszönhetjük, akik a kilencvenes évek elejétől mindent megtettek a fajta fennmaradásáért.

Miért lett a mangalica az egészséges húsevés szimbóluma?

A húsában ugyanannyi koleszterin van, mint a hízósertésében, számol be honlapján az Országos Húsipari Kutatóintézet. Az viszont igaz, hogy az omega-3 zsírsavat megfelelő mértékben tartalmazza. Persze ez is csak akkor szolgálja az egészségünket, ha a húsfogyasztásunk mértéktartó.

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO