Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Lezajlott az első online Jazz Showcase, íme a zsűri és a közönség kedvencei!

2021. január 25.

Vasárnap tizennegyedik alkalommal járták át a jazz hangjai a Müpa tereit, virtuálisan és élőben is. A Jazz Showcase idén a pandémiás helyzetre való tekintettel különleges körülmények közt került megrendezésre: a tehetségbörze fiatal zenekarainak előadását felvételről, míg az egész napos jazzélmény tetőpontját jelentő gálakoncertet már élőben követhették a nézők.

A Müpa a hazai kultúrintézmények közül szinte elsőként nyitotta meg digitális médiatárát a közönség előtt, majd a Müpa Home sorozat keretében először korábban felvett koncerteket, majd a 2020/21-es évadban már élőben streamelt előadásokat kínált a nézőknek. „Ezekben a nehéz, világjárvány sújtotta időkben minden új fénytörésbe kerül, a jelenlét is többet és mást jelent nekünk, mint korábban” – mondta el Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója online köszöntőjében. „Mi itt a Müpában hisszük, hogy minden krízis egyben lehetőség is, így bár személyesen nem találkozhatunk, a digitális platformok segítségével mégis megteremtjük a lehetőségét ennek a jelen idejű találkozásnak.

A Jazz Showcase idei koncertjei is ebben a különleges formátumban zajlottak. A Müpa Stúdiója kétnapos megfeszített munkával, kilenc kamerával rögzítette mind a hat együttes élő koncertjét, végig szem előtt tartva a fellépők és a kollégák biztonságát. A zenészeknek a fellépés mellett a felvétel is izgalmas élményt hozott, hiszen sokan közülük először álltak kamerák előtt. A Müpa szakemberei pedig mindent elkövettek, hogy a lehető legjobb felvételek szülessenek, hiszen a nemzetközi és hazai szaktekintélyekből álló zsűri is ezek alapján választotta ki a díjak nyerteseit. „Ez a Müpa, a legrangosabb helyszín: hatalmas dolog ezeknek a fiatal zenészeknek az életében, hogy azon a színpadon állhatnak, ahol oly sok magyar és külföldi kiválóság koncertezett már. Csodálatos látni, milyen alázattal, megilletődve, a hely szelleméhez méltón zenélnek. Hogy milyen lelkiismeretes, nagy szakmai tudású, hihetetlen tehetségek mutatkoznak meg – vannak köztük 18 évesen szinte már kész muzsikusok, akik a szakmai jövőt is mutatják” – mesélte a zsűri elnöke, Borbély Mihály Kossuth-díjas klarinétművész. A napot a 2008-as Jazz Showcase egyik felfedezettje, Subicz Gábor és zenekara, a Subtones élőben közvetített esti koncertje zárta. A Müpa szakmai díját a zsűri szavazatai alapján a Bettika Quintet kapta, míg a közönség nagyon szoros versenyben a Varga Dávid Quintetet választotta kedvencének. Mindkét zenekart egy-egy fellépési lehetőség várja a Müpa 2021/22-es évadában – remélhetőleg már nézők előtt. Utóbbi együttessel a 30. Zempléni Fesztiválon is találkozhatunk, hiszen a fesztivál különdíját szintén Varga Dávid és zenekara kapta. A Magyar Jazz Szövetség jóvoltából április 14-én a Fehér Fábió Triót hallhatja a közönség a Magyar Jazz Ünnepén, míg a Budapest Music Center által felajánlott fellépési lehetőséget a Baló Sámuel Trió érdemelte ki, akik emellett a 30. Művészetek Völgye Fesztivál Harcsa Veronika Udvarában is zenélhetnek majd. A Bolyki Tamás Quartet a Samaria Jazz Fesztivál különdíjával gazdagodott, míg a londoni 606 Klub által felajánlott fellépési lehetőséget a Horváth Albert Quartet kapta.

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO