Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Kulturális koktél a Várkert Bazár nyári programkínálatában

2021. június 12.

Frissítő és tartalmas kulturális koktélt ígér a Várkert Bazár, hogy többféle élményt nyújtson a „kultúrára szomjazóknak”. A járványügyi szabályok betartásával látogatható programok a műfajgazdagságra és a különleges helyszínek adottságaira épülnek. Lesz Múzeumok Éjszakája különleges sétákkal, irodalom minden mennyiségben, különböző zenei műfajú koncertek, kortárs táncelőadások, kertmozi, illetve olyan egyedi események, mint a szabadtéri jóga.

A Várkert Bazár „KultKoktél - Ha szomjazol a kultúrára!” szlogennel indítja el nyári programsorozatát, hogy immár a járvány időszakát magunk mögött hagyva teljeskörű élménycsomaggal frissítse a fővárosi programkínálatot a június-július időszakában. A már jól ismert programelemek mellett vadonatúj eseményekbe is belekóstolhatnak a látogatók.

A Zene+ sorozatban összművészeti koncertek kapnak helyet a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarával együttműködésben. Június 13-án a Zene+Vers eseményén Kölcsey Ferenc Himnuszának kalandos keletkezéstörténetével és Erkel Ferenc hozzá kötődő dallamvilágának összefonódásával lehet megismerkedni, miközben megelevenednek a korszak jelentős költeményei és zenei művei is. Erkel Hunyadi László operájának híres „La Grange-áriáját” a Kossuth-díjas Sümegi Eszter szólaltatja meg, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara élén a szintén Kossuth-díjas Kovács János dirigál, az izgalmas irodalmi háttérről Nyáry Krisztián irodalmár mesél. A nyár folyamán még két jeles alkalom lesz: július 2-án a Zene+Tánc című előadással Astor Piazzolla születésének 100., augusztus 8-án pedig Zene+Bűvölet címmel Rodolfo születésének 110. évfordulóját lehet megünnepelni az alkotókkal.

Újra látogathatók lesznek a nagysikerű Márai estek. Június 24-én a Márai és a humor – Lenin szakálla című eseményen Hirtling István színművész előadásában az író öniróniával átszőtt, szarkasztikus, mégis humanista derűt sugárzó írásai hangzanak el, miközben Mészáros Tibor irodalomtörténész izgalmas és alig ismert részleteket tár fel Márai életéből, művészetéből.

Június 26-án a Várkert Bazár is csatlakozik tárlatvezetésekkel és tematikus sétákkal a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz. Ingyenes tárlatvezetésen lehet majd részt venni a Budavári Palotanegyed egykori és mai újjászületését bemutató A Hauszmann-sztori kiállításon a Budavári Palota „A” épületében, illetve a Várkert Bazár déli palotájában található Új világ született című tárlaton. A Gloriette-hez vezető rámpán kialakított Mesél az utca szabadtéri plakátinstallációját pedig Winkler Nóra művészeti újságíró és Topor Tünde művészettörténész vezetésével lehet megtekinteni. A Hájim öröksége című különleges sétán bejárható lesz a nyugati pincerendszerben feltárt középkori zsidónegyed egykori rituális fürdője a föld alatt, míg a Hauszmann paripái sétán az eredetihez méltó formájában újjáépült Lovarda épülete ismerhető meg.

Június 29-én folytatódik a Várkert Irodalom Aposztróf sorozata. Az Irodalmi szerelmek VIII. részében a századforduló magyar irodalmának két kivételes alkotónője, a Nyugat köréhez tartozó Kaffka Margit és Lesznai Anna kerül a középpontba. Miként éltek, miként tudtak érvényesülni, kik voltak szerelmeik, és milyen műveket hagytak ránk? Ezekre keresi a választ Juhász Anna irodalmár beszélgetőtársaival, Nagy-Kálózy Eszter Kossuth-díjas színésznővel, Lovas Rozi színművésszel, Menyhért Anna író-kutatóval és Szécsi Noémi íróval.

A VárKERT Mozi igazi filmkülönlegeségekkel jelentkezik majd kéthetente szerdánként, a vetítések előtt az aktuális filmhez kapcsolódó alkotóval lesz beszélgetés. Az első alkalomra június 30-án kerül sor, amikor az idei Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál díjnyertes alkotásait lehet megtekinteni, majd Lakos Nóra a HAB című vígjátéka lesz látható július 14-én, míg július 28-án a MOME Anim közösségének válogatott animációs filmjei kerülnek sorra.

Idén is elindul júliusban a Tánc a kertben elnevezésű progresszív sorozat, amely a kortárs táncművészet alkotóit mutatja be az érdeklődők számára. Július 4-én a Sandy is going out című előadás a huszonévesek identitásválságát állítja fókuszba. A Beat című, július 18-án látható produkcióban az alkotók a mai társadalomra jellemző új kapcsolati formák megfelelőiként különböző táncnyelveket használva keresik az utat egymás felé, és mutatják be ennek abszurditását, nehézségeit és komikus pillanatait. Július 25-én pedig a Hodworks Pirkad című alkotásában a meztelen test kerül megkerülhetetlen módon a figyelem középpontjába.

Június 11-július 11. között a labdarúgó Eb összes mérkőzése óriáskivetítőn lesz megtekinthető a Várkert Bazárban az Öntőház udvaron. Közvetlenül az Európa-bajnokság után, de még focilázban, július 13-án lesz az ENEMVÉ - Nagy Magyar Versek sorozat rendhagyó estje. Ugron Zsolna író háziasszonyként ezúttal klasszikus és kortárs költők, írók focis történeteit eleveníti fel Dobos Evelin színművész segítségével, míg a tematikához illeszkedő dalokat ad elő Csorba Lóránt, a népszerű Lóci játszik zenekar frontembere, Ember Márk, a Puskás Musical főszereplője, és Lotfi Begi.

A könnyűzenei koncertek sem maradhatnak ki a sokszínű élménykínálatból. Július 8-án Ég az erdő címmel személyes hangvételű, balladisztikus dalokat ad elő Kollár-Klemencz László és vonós kamarazenekara. Az Ivan & The Parazol fiatal kultzenekarának Budai Pop című fergeteges lemezbemutató koncertje július 15-én lesz. Július 22-én pedig Egy este, két díva címmel Antonia Vai svéd-magyar dalszerző-énekes lép fel legújabb dalaival, míg Hegyi Dóri OHNODY névre hallgató zenei projektjében különböző művészeti irányokat fog ötvözni.

Július 23-ától színesíti a zenei palettát a Várkert Jazz programsorozata. Elsőként az elmúlt tíz év egyik legnépszerűbb hazai formációja lép fel: a Sárik Péter Trió sokoldalú muzsikusai a közönség széles rétegét szólítják meg professzionális játékukkal az X Bartók című esten, céljuk, hogy feldolgozásaikkal azokkal is megszerettessék Bartók zenéjét, akik eddig idegenkedtek tőle.

Végül idén nyáron is folytatódik a Várkert Jóga nagysikerű sorozata. A szabadtéri eseményeken az Öntőház udvar Panoráma teraszán várják a résztvevőket július 5-től hétfőnként.

A programok védettségi- és személyi igazolvány együttes felmutatásával látogathatók a Várkert Bazár Öntőház udvarán és a Szárazárok színpadon. További részletes információk itt érhetők el.

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO