Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

2024. március 28.

Februárban a turisztikai szálláshelyeken (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) 883 ezer vendég 2,2 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 23, a vendégéjszakáké 19 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

    A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldivendég-éjszakáké 24 százalékkal emelkedett.     
    A KSH jelentése szerint 2024. január-februárban a belföldi vendégek 11, a külföldiek 18 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken, mint az előző év azonos időszakában.
    Februárban a vendégéjszakák 74 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 18 százalékkal volt nagyobb az előző évinél. A magán- és egyéb szálláshelyeken 21 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban.
    A belföldi vendégek száma  455 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,0 millió volt a turisztikai szálláshelyeken; ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 360 ezer vendéget és 798 ezer vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 82 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 22 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma 9,1 százalékkal nőtt 2023 februárjához mérten.
    A belföldivendég-éjszakák száma a Bük-Sárvár turisztikai térségben  26 százalékkal bővült, míg Tokaj és Nyíregyháza térségében 2,0 százalékkal csökkent az előző évhez képest. A Balatonnál 25, Budapesten 9,9 százalékkal nőtt a turisztikai szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma.
    A külföldi vendégek száma 30, a vendégéjszakáké 24 százalékkal nőtt tavaly februárhoz képest. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 428 ezer vendég 1,2 millió vendégéjszakát töltött el, ebből 319 ezer vendéget és 835 ezer vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Utóbbiak 85 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 24 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma 30 százalékkal nőtt 2023 februárjához mérten.
    A külföldivendég-éjszakák száma valamennyi turisztikai térségben bővült az előző évhez képest, a legnagyobb mértékben Debrecen, valamint Tokaj és Nyíregyháza térségében 63, illetve 55 százalékkal. Budapesten 26, a Balatonnál 9,3 százalékkal emelkedett a turisztikai szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma.
     Összesen 16 660 turisztikai szálláshely, ezen belül 1986 kereskedelmi, illetve 14 674 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket.
     A kereskedelmi szálláshelyek közül 868 szálloda és 851 panzió volt nyitva február egy részében vagy egészében.
      A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 35,7 milliárd forint volt, folyó áron 21 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál.
     Széchenyi Pihenőkártyával folyó áron 7,6 százalékkal többet, 1,9 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a kereskedelmi szálláshelyeken az előző év azonos hónapjához viszonyítva.
    Január-februárban az előző év azonos időszakához képest 15 százalékkal több, összesen 4,3 millió vendégéjszakát regisztráltak a turisztikai szálláshelyeken.     A belföldi vendégek 11, a külföldiek 18 százalékkal több (2,0 millió, illetve 2,3 millió) vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken.

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO