Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Konok Tamás festményei bekerültek a párizsi Pompidou Központ gyűjteményébe

2024. február 15.

A Molnár Ani Galéria művésze, Konok Tamás (1930–2020) bekerült a párizsi Pompidou Központ gyűjteményébe. Festményei ezzel olyan alkotók művei mellett kapnak helyet az 1977 óta kulturális főszerepet betöltő intézményben, mint Mondrian, Miró, Dubuffet, Duchamp és Brancusi, vagy éppen Hantai és Vasarely. A Pompidou Központ ugyanis nemcsak Európa legnagyobb, de egyik legértékesebb kortárs képzőművészeti gyűjteményének is az otthona.

    Konok már életében is számos elismerést kapott, hiszen elnyerte a Kossuth- és a Hazám-díjat, a Prima Primissimát, illetve kitüntették A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével, továbbá a Francia Köztársaság Nemzeti Érdemrendjének lovagja volt. Ez a megtiszteltetés mégis különösen fontos a művész életművének utóéletében, ugyanis Konok több mint harminc évet töltött Párizsban, így az ottani művészeti miliő nagymértékben meghatározta pályáját és stílusát. Konok 1959-ben, egy ösztöndíj segítségével érkezett Párizsba, ahol egészen a 90-es évek elejéig élt, mielőtt visszaköltözött Budapestre – a gyűjteménybe kerülő művek így bizonyos értelemben most hazatérhetnek.

    A Pompidou Központ három kiemelkedő alkotást választott a hetvenes évekből: Graphidion vert (1976), Extension (1975), Espace descriptif (1975). Konok művészetében egy fordulópontnak tekinthető változás következett be az évtized derekán, ugyanis zürichi utazásai nyomán ekkor talált rá arra a geometrikus absztrakt formanyelvre, amely most a Pompidou gyűjteményébe került, illetve későbbi művei születtek. Egyediségét a monokróm felületeket felszabdaló hol egyenes, hol meghajló vonalak adják, melyek kontrasztos színeiktől válnak izgalmassá.

    Konok Tamás hét évtizedes pályafutásának méltó elismerése, hogy a világszinten is fontos Pompidou közgyűjtemény része lehet.

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO