Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Karosi Júlia Quartet és Ben Monder a Müpában

2019. február 07.

Karosi Júlia nevét jól ismerik a magyar jazzrajongók, hiszen évek óta meghatározó alakja a műfajnak. Annak ellenére van ez így, hogy útja nem egyenesen vezetett a jazzhez: bölcsész tanulmányai végeztével fordult komolyan az éneklés felé. A Jazz Showcase záróestjén a Júlia zenekarának vendége a New York-i jazzélet egyik legkeresettebb gitárosa, Ben Monder lesz, akinek saját kompozíciói, transzcendentális játéka és összetéveszthetetlen soundja rendkívüli módon illeszkedik a Karosi Júlia Quartet stílusához.

Júlia 2009-ben alapította meg saját együttesét, a Karosi Júlia Quartetet, amellyel főként az ő klasszikus zenéből és a modern jazzből táplálkozó szerzeményeit játsszák. Tavaly szeptemberben Várhatok még… címmel jelent meg a kvartett George Gerswhin dalait Fenyvesi Márton izgalmas hangszerelésében, az RTQ vonósnégyes közreműködésével feldolgozó lemeze.

Karosi Júlia Hidden Roots című, 2014-ben New Yorkban megjelent lemezén kezdett behatóbban foglalkozni zenei gyökerei és a jazz kapcsolatával. Az így született saját szerzemények és népdalfeldolgozások nagyon pozitív kritikai visszhangra leltek itthon és a tengerentúlon egyaránt. Ezen felbuzdulva az énekesnő tovább kezdett kutatni a zenei kultúránkba mélyen beágyazott inspirációs forrás után: Bartók és Kodály művei adtak neki új ihletet. 2018-tól a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként Bartók és Kodály műveinek vokális átiratain dolgozik, amelyekből februári koncertjén is hallhat ízelítőt a közönség.

Jegyek

Vissza Még több hír
 
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO