Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Jubileumi kiállítással ünnepli 250. születésnapját a BÁV Zrt.

2023. október 20.

250 éves a BÁV címmel nyílt jubileumi kiállítás a BÁV Zrt 250. születésnapja alkalmából csütörtökön Budapesten, a BÁV Art Aukciósház és Galériában.

       A kiállításon 250 különleges műtárgy, festmény, ékszer és bútor látható, amelyek az 1773-ban alapított cég, valamint Magyarország múltjából és jelenéből mutatnak meg egy-egy fontos értéket.

    Nagy Elek, a BÁV igazgatóságának elnöke a megnyitón kiemelte: sehol máshol, csak ebben az üzletágban, csak a BÁV-nál található meg a pénzügy és a művészet különleges összefonódása. Mint elmondta, a kiállításra a Magyar Nemzeti Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Hadtörténeti Múzeum adott kölcsön olyan műtárgyakat, amelyek a BÁV Zrt.-n keresztül kerültek gyűjteményeikbe.

    L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója kiemelte, hogy a múzeum, amelyet egy évszázados kapcsolat köt össze a BÁV-val, 113 műtárgyat - majdnem a kiállított tárgyak felét - kölcsönözte a jubileumi kiállításra. Komoly kvalitású, csúcsdarabokat hoztak el az Eötvös-gyűjteményből, az üvegkerámia-gyűjteményből, az óragyűjteményből, a fegyvergyűjtemény és az éremtárból.
    A tárlat egyik kiemelt ékessége a koronázási palást egy darabja, amelyet egy BÁV-aukción vásárolt meg a Nemzeti Múzeum - emelték ki a kiállításról kiadott közleményben.

    A közlemény szerint a BÁV Zrt. tevékenységét egyszerre jellemzi az antik és a modern, a hagyományőrzés és a megújulás. A mai napig fontos szerepet tölt be a cég életében a képzőművészek támogatása, a műtárgyak védelme, és Magyarország egyik legrégebbi jogfolytonos cégeként a magángyűjtők és a múzeumok közötti összekötő szerepe. Ennek köszönhetően az elmúlt 100 évben mintegy 3000 műtárgy került magángyűjtőktől múzeumi tulajdonba.

    A rendhagyó tárlat október 19-től november 12-ig tekinthető meg.

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO