Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Jön a vidám mulatságok és lakomák időszaka

2019. január 07.

A karneválok színes kavalkádjától lesz még szebb a tél, ami már a tavaszt idézi. A világon mindenhol létezik a farsang hagyománya, és ezeket a különböző szokásokat egyre többen szeretnék megismerni, átélni, mely jó hatással van a turizmusra. Választhatjuk a Kanári-szigetek színkavalkádját vagy a hagyományos Basel, svájci farsangi mulatságot is, de a talán már túlzsúfolt velencei karnevál is egy emlékezetes évindító nyaralás lehet. Aki nem szeretne külföldre utazni, annak a híres mohácsi busójárás lesz a jó választás.

Január 6-án véget ér a karácsonyi ünnepkör, sajnos ezen a napon szokás szerint meg kell válni a karácsonyfától, visszakerülnek helyükre a díszek is. Január 6-a a Vízkereszt napja, az egyik legősibb keresztény ünnep, amely Jézus Krisztus megjelenésének, kinyilvánulásának momentumait kapcsolja egybe. A vízkereszttől hamvazószerdáig (március 6.), azaz a nagyböjt kezdetéig tartó időszak, a farsang, az európai kultúrkörben tradicionálisan a vidám mulatságok és lakomák időszaka. A farsang csúcspontja a karnevál, ami valójában télbúcsúztató is, igaz hazánkban csak most jönnek a hidegebb napok, azért mulatozni mindig érdemes. Az összes híres karneváli mulatság, mint például a riói vagy a velencei ugyanúgy erre az ősi hagyományra vezethető vissza.

Nem kell messze menni, ha szeretnénk kicsit a hagyományoknak élni, hiszen a hazai farsang egyik legszínesebb, nemzetközi hírű eseménye a mohácsi busójárás, amely az UNESCO szellemi örökségnek számító hungaricum. Idén Mohácson február 28 – március 5. között tart majd a télűző mulatság, ahol várhatóan 800 busó és további 200 maskarás fog felvonulni.

A farsangi szokásoknak, így a mohácsi busójárásnak is elengedhetetlen velejárója az alakoskodás, a zene és a tánc. Mohácsi busójárás megújuló hagyományát bemutató kiállítás nyílik a Hagyományok Háza, Kallós Zoltán termében január 12-én 16 órakor. A nagyszabású tárlaton a leghíresebb helyi álarc-készítők munkái mellet a Natinal Geographic magazinban is többször publikált fotós, Répásy Zsolt képei és Kolbe Mihály grafikái is megtekinthetők lesznek. Az egyedülálló kiállításon részt vesznek a helyi hagyományt éltető busók is, akika mohácsi Poklade zenekarral dél-szláv táncházat is tartanak.

Kicsit bővebben a népi hiedelmekről a január 6-i időjárás vonatkozásában:

  • Ha olvad a hó és a jég, akkor hosszú lesz még a tél.
  • Ha esik a hó, akkor hamar érkezik a tavasz.
  • Ha nem esik semmiféle csapadék, akkor esőben gazdag lesz a nyár.
  • Ha esik az eső, rengeteg csapadék lesz tavasszal is.
  • Ha fúj a szél, akkor szerencsés évünk lesz.

Mindenki remélheti a hozzá legközelebb álló időjárást, reméljük minden jóból lesz idén.

 

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO