Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Jön a Nyitott Piacok Napja – Piacok Éjszakája

2023. szeptember 06.

2023. szeptember 6-án Budapesten alakult meg a Vásárcsarnokok, Piacok Együttműködési Fóruma: a Vámház körúti Vásárcsarnokban tartott alakuló ülésen 14 vásárcsarnok és piac jelenlétében írták alá az erről szóló együttműködési megállapodást. A Fórum első bejelentése a Nyitott Piacok Napja - Piacok Éjszakája megrendezéséről szólt. 

    A Vásárcsarnokok, Piacok Együttműködési Fórumát a magyarországi vásárcsarnokok és piacok közül jelenleg 14 szervezet hozta létre klaszter rendszerben, a hangsúly a szakmai együttműködésen van. Az alapító tagok a szinergiák, az innováció kihasználásával új közös projektek indítását tűzték ki célul, mint országos szintű szakmai események közös, illetve egymásra épülő megrendezését, termékcentrikus, időszakhoz kötött országos események szervezését, piac-működtetési, technológiához kapcsolódó fejlesztések kidolgozását, koordinálását, a tudásmenedzsment alkalmazásával, szakmai konferenciák szervezésével és közös kommunikációs megoldások mentén.

    Az alakuló ülés helyszíne szimbolikus: a Vámház krt.-i Vásárcsarnok, „A Nagycsarnok”, Budapest és Magyarország első számú Vásárcsarnoka egy olyan műemlék épület, amelynek létrehozása nyitotta meg a vásárcsarnokok építését és létesítését Budapesten és Magyarországon egyaránt 1890-es években.

    „Az Együttműködési Fórum megalakulása azért is jelentős, mert jelenleg a vásárcsarnokoknak, piacoknak nincs ilyen jellegű szakmai szerveződése. Ez az Együttműködés teremti meg a lehetőségét annak, hogy ennek a szektornak a szereplői a jövőben hatékonyan, összehangolt munkával jelenjenek meg a gazdasági életben, és kommunikáljanak, nemcsak az agrárium, az élelmiszeripar és az élelmiszer-kiskereskedelem felé, de legfőképpen a vásárlók és a nagyközönség felé is.„ - mondta az esemény házigazdája, Földes Tamás, az ugyancsak alapító szervezet, a Budapest Vásárcsarnokai Kft. ügyvezető igazgatója.

    A tizennégy alapító tag várja a további csatlakozók jelentkezését: a lehetőség nyitott valamennyi, Magyarországon működő vásárcsarnok, piac számára, tulajdonviszonyoktól, működési formától, földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül.

    A Fórum első közös eseménye 2023. szeptember 22-én a nagyközönséget célozza: a Nyitott Piacok Napja – Piacok Éjszakája esemény elsősorban a vásárlóknak szól, de természetesen az agrárium és az élelmiszeripar szereplőinek is.

    „Az önálló eseményt hagyományteremtő céllal hozták létre az alapítók. Célja elsősorban a piacozás, mint a tudatos és személyes vásárlás és mint életérzés megismertetése és megszerettetése, a fiatalok, a családosok megszólítása, bevonzása a piacokra, vásárcsarnokokba és közvetlen összekapcsolása a helyi termelőknek, kereskedőknek a lakossággal. A nyílt nap keretében a látogatóknak lehetőségük nyílik betekinteni a vásárcsarnokok működésébe, szakmai és építészetii érdekességek megismerésére, valamint részesei lehetnek különböző kulturális programoknak is.” - mondta Polákovics Marietta a Szombathelyi Városi Vásárcsarnok igazgatója a kezdeményezésről.

    Az Együttműködési Fórum minden tagja önállóan dönt arról, hogy nappali vagy éjszakai rendezvénnyel csatlakozik a kezdeményezéshez, hiszen minden résztvevő a helyi szokásokhoz, sajátosságokhoz igazodva állítja össze a programot és így a rendezvény időbeosztását is.

    A hangsúly azon van, hogy a helyi és az adott piachoz, vásárcsarnokhoz tartozó agglomeráció, térség, tájegység jellemzői, terményei, termékei és szolgáltatási jelenjenek meg az eseményen.

 A Nyitott Piacok Napja - Piacok Éjszakája esemény időpontja országosan: 2023. szeptember 22. péntek.

 

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO