Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Jean Cocteau-regény nyomán mutat be balett-operát az Eiffel Műhelyház

2021. november 07.

Jean Cocteau Les Enfants terribles című regénye nyomán mutat be balett-operát az Eiffel Műhelyház, az előadás Rálik Szilvia, Kósa Lőrinc, Furuhashi-Huber Ines és Taravillo Mahillo Carlos főszereplésével, Dobszay Péter vezényletével november 13-tól látható.

Énekesek és táncosok felváltva formálják meg Philip Glass Les Enfants Terrible, magyarul Veszedelmes éden című darabjának hőseit, amit Barta Dóra koreográfus-rendező vitt színre a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában - olvasható a Magyar Állami Operaház közleményében.
    Mint írják, Jean Cocteau 1929-ben megjelent regénye egyike a magát csak költőként aposztrofáló francia író-rendező-képzőművész azon három alkotásának, melyekből Philip Glass az 1990-es években operát írt. A minimalista, repetitív zene mesterének Cocteau-trilógiája, és benne a Veszedelmes éden a francia avantgárd kiemelkedő művészének a képzelet és kreativitás transzcendens erejébe vetett hitét tolmácsolja. Philip Glass zenéjében ugyanakkor megemlékezik a Cocteau-val szoros kapcsolatban álló Francia hatok zeneszerzőiről is, akik közül Darius Milhaud Glass egyik tanára is volt, de barokk szerzők, Gluck és Bach hatása is tetten érhetők a műben, akiknek zenéjét filmjeiben Cocteau is szívesen alkalmazta.
    Az alig több mint másfél órás, három zongorára, énekesekre és táncosokra írt darabot az Opera Eiffel Műhelyházában Barta Dóra koreográfus-rendező vitte színpadra. A Kecskemét City Balett művészeti vezetője és Kecskeméti Katona József Színház balett-tagozatának vezetője 2016-ban már készített koreográfiát Glass-zenére, ugyancsak az Opera felkérésére, Megbolydult bolygó címmel. Lélektani megközelítésű rendezését Tihanyi Ildi egyszínű díszleteiben, Kovács Andrea jelmezeivel és Katona Zoltán világítástervei szerint mutatja be az Opera.
    Az énekesek és táncosok által felváltva interpretált cselekményt Szemenyei János narrátorként kíséri végig. Az énekes szerepeket Rálik Szilvia, Kósa Lőrinc, Ódor Botond és Kálnay Zsófia adják elő, míg a táncos szerepekben többek között Tarvillo Mahillo Carlos, Bajári Levente, Boros Ildikó, Gyarmati Zsófia, valamint  Sardella Francesco láthatók. Zongorán közreműködik Andrea Frenandes, Tóth Sámuel Csaba és Zsoldos Bálint, az előadás karmestere Dobszay Péter.
    Az eredeti tervek szerint 2020 novemberében, A Francia Múzsa Szezonjában műsorra tűzött darabot a pandémia miatt egy évvel később, 2021. november 13-án mutatja be a Magyar Állami Operaház. A bemutatót követően az előadás november 20-án és 27-én, valamint december 4-én és 11-én tekinthető meg az Eiffel Műhelyházban - áll az összegzésben.

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO