Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Interjú a Jack Daniel's lepárlómesterével

2016. november 30.

Idén ünnepli fennállásának 150. évfordulóját Amerika első bejegyzett whisky lepárlója, a Jack Daniel’s. Jeff Arnett lepárlómesterrel beszélgettünk a hordóvadászatról, valamint különböző fogyasztási szokásokról.

Jeff Arnett 2008 óta a Jack Daniel's lepárlómestere és a márka nagykövete; a hordóvadászatról, limitált kiadású Jack Daniel's-ről és whisky-fogyasztási szokásokról kérdeztük.
 
Kerek évfordulóhoz érkezett idén a Jack Daniel’s. Ez alkalomból egy igazán egyedülálló, az egész világra kiterjesztett kampányba kezdett a márka. Mesélne róla, hogy jött a hordóvadászat ötlete?
Mindig szívesen látjuk a márka kedvelőit a Jack Daniel Lepárlóban, de tudjuk, hogy nem mindenkinek van lehetősége ellátogatni hozzánk Lynchburgbe.  E jeles évforduló alkalmából szerettük volna mindenki számára elérhetővé tenni azt az élményt és örökséget, amit mi minden nap megtapasztalunk a Jack Daniel’s-nél. Ekkor jött a hordóvadászat ötlete. A hordó nem csak tárolásra szolgál, hanem a whisky egyik legfontosabb összetevője. A Jack Daniel’s színét 100%-ban, ízét pedig 60-70%-ban a hordóból nyeri. Ez az oka, hogy mindig is rakaszkodtunk hozzá, hogy mi készítsük a hordóinkat. 50 országban rendeztük meg a Jack Daniel’s Hordóvadászatot, a nyertesek öröme és a játék során szerzett élmények biztos hogy tovább fognak tartani, mint maga az évforduló.

Minden országban mást találtak a nyertesek a hordókban. Miből állt egy-egy ajándékcsomag?
Minden egyes hordóban elrejtettünk egy eredeti fehér tölgyből készült Jack Daniel’s bárszettet, aminek segítségével elkészíthetőek a legfinomabb Jack koktélok is. Valamint minden országban különböző ajándékokkal egészítette ki a helyi csapat a nyereményeket. Természetesen a győztesek által megtalált hordók eredeti, Lynchburgben készült hordók voltak, amiket direkt erre a különleges célra szántunk. 

Amerikában nagyon nagy hagyománya van a whisky ivásnak. Miben a különböznek az európaiak, vagy akár a magyarok fogyasztási szokásai?
A whisky koktélok mindig is inkább az amerikaiakra voltak jellemzőek, míg az európai/skót szokás szerint a whiskyt tisztán, vagy pár csepp vízzel isszák.

E jeles alkalomból jubileumi palackokat is forgalomba hoztak. Miben különbözik ez a limitált kiadás?
Mivel mi vagyunk az egyetlen nagyobb lepárló saját készítésű hordókkal, úgy gondoltuk, az évforduló alkalmából visszatérünk az eredeti, 1886-os gyártási technikához, amikor még minden kézzel készült.

Az örök kérdés, jéggel vagy anélkül? Hogy itta maga Jack Daniel? és hogy issza most ön?
Az a jó a Jack Daniel’s-ben, hogy nem túl érzékeny a hőmérsékletkülönbségre. Az íz sem melegítés, sem hűtés hatására nem változik. Az én személyes kedvencem a Jack Daniel’s Single Barrel whisky jéggel. Egy régi ujságcikkben találtunk rá Jack Daniel whisky rituáléjára. A munkanap végén egy friss üveg whisky-ből két ujjnyit töltött a pohárba, majd egy púpos kanál cukrot és tanzy-t, egy a mentánál kevésbé ismert gyógynövényt, adott hozzá. Ezt az italt talán tanzy julep-nek hívhatjuk.
 
Ha Jack bácsi ellátogatna most, 2016-ban a lynchburgi Jack Daniel’s lepárlóba, mire lenne a legbüszkébb?
Két dolog jut eszembe. Először is, úgy gondolom nagyon büszke lenne rá, hogy a Cave Spring Hollow-nál maradtunk Lynchburg, Tennessee-ben és még mindig ezt a csak itt fellelhető, különleges forrásvizet használjuk minden egyes csepp Jack Daniel’s whisky elkészítéséhez. Másodszor pedig, minden bizonnyal nagyon örülne, hogy még mindig szénnel lágyítunk minden üveg whiskyt, ami az ő nevét viseli.

TIPP:
A Jack Daniel’s egy kis, helyi lepárlóból a világ egyik legnagyobb márkájává nőtte ki magát. Az idén 150 éves cég a mérföldkőnek számító születésnap alkalmából világszerte számos meglepetéssel készül lenyűgözni rajongóit. Ezek egyike a Budapesten, a Szervita téren néhány hete megnyílt Jack Daniel’s 150 Pop Up Bar, mely egy szelet Lynchburg-öt varázsol a belváros szívébe: bepillanthatunk a lepárlóüzem mindennapjaiba, a whisky készítés folyamatába, de akár limitált kiadású, különleges italokat is megkóstolhatunk.
Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO