Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Húsz éves a Kék Hullám Zászló strandminősítés, jól szerepeltek a balatoni strandok

2023. július 13.

Idén 43 balatoni strand vállalta a megmérettetést, amelyek közül mind jól teljesített, és elérte a négy- vagy ötcsillagos Kék Hullám Zászló minősítést - hangzott el az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) 20. alkalommal meghirdetett versenyének díjkiosztóján szerdán Csopakon.

    Lombár Gábor, a szövetség elnöke hangsúlyozta, az eredményben tükröződik a balatoni strandok fejlesztésére az elmúlt években juttatott jelentős kormányzati támogatás. A strandüzemeltetők remélik, hogy lesz folytatás - tette hozzá.
    Fabacsovicsné Kovács Krisztina a szövetség titkára elmondta, június 19-étől öt napon keresztül zajlottak a standbejárások. A zsűrizésben részt vettek a szövetség partnereként a Nők a Balatonért Egyesület, a Balatoni Turizmus Szövetség, a Balatoni Kör, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség munkatársai.
    A titkár ismertette, idén is a Kék Hullám Zászlóra felkerülő csillagok egytől ötig terjedő száma mutatta a fürdőhelyek szolgáltatásainak színvonalát, választékát. A minősítés során vizsgálták a parkolási viszonyokat, a vizesblokkok állapotát, tisztaságát, a strand akadálymentesítésének szintjét (parkoló, járdák, vizesblokkok, vízbejutás lehetősége), a környezet állapotát (virágosítás, a gyep és meder állapota), a játszóterek minőségét, árnyékoltságát. Figyelembe vették a sportolási lehetőségeket, és pontot értek olyan gyerekbarát szolgáltatások is, mint a pelenkázó, vagy családi öltöző. Vizsgálták a strandi vendéglátóhelyek kínálatát, fontosnak tartva a helyi termékek jelenlétét és az újragondolt, vagy megújított étel-ital választékot.
    "A minősítőrendszer egyfajta útmutató a strandüzemeltetőknek. A szempontrendszert minden évben újítjuk, aktualizáljuk valamivel, hiszen a szolgáltatások is folyamatosan bővülnek". Idén például a vízicsúszda, az animáció, és a kölcsönzési lehetőségek meglétére is fókuszáltak - tette hozzá. Megjegyezte, a balatoni Kék Hullám Zászlót nyert strandok kiemelkedőek a magyar strandok viszonylatában, de európai szinten is megállják a helyüket.
    A díjkiosztón elhangzott, hogy a minősítési rendszer működésének jubileuma alkalmából idén nem egy abszolút győztest hirdetnek, hanem hat olyan strand kapott fődíjat, amely évek óta kiemelkedően szerepel a megmérettetésen. A jubileumi díjat elnyerők: a csopaki Községi Strand, a balatonfüredi Esterházy Strand és Élményfürdő, a gyenesdiási Diási Játékstrand, a vonyarcvashegyi Lido Strand, a balatonföldvári Keleti Strand, valamint a balatonberényi Községi Strand.
    A nevező strandok közül 29 ért el ötcsillagos, 14 négycsillagos minősítést. A három, tó körüli vármegye külön is jutalmazta a legjobbjait. A Balatoni Kör Balaton Gasztro-Strandja 2023. különdíját idén a balatonboglári Platán Strand nyert el. Az itt levő vendéglátóhelyek példát mutatnak arra, hogy egész éves működéssel, minőségi kínálattal is lehet strandot üzemelni - hangzott el a rendezvényen.
    A Balatoni Turizmus Szövetség különdíját, "a Balaton kiváló négyévszakos strandja" díjat a Szigliget Községi Strand kapta, amely köztudottan egész évben programokat kínál az odalátogatók számára.
    A Balaton-felvidéki Nemzeti Park "Zöld levél díját" a zöldfelületi szempontok alapján kiemelkedő fonyódi Bélatelepi strand, a "Zöld béka díját" a környezeti nevelésben kiemelkedő balatonberényi Községi strand, a "Zöld fészek díjat" az élőhelyvédelmi szempontból kiemelkedő gyenesdiási Diási Játékstrand kapta.
    A BSZ létrehozta a honlapot, amely bemutatja az összes zászlót nyert strandot a szolgáltatásaival, áraival, nyitvatartási idejével együtt.

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO