Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Húsvétolás Hollókőn

2017. április 04.

Ha húsvét, akkor Hollókő - csábítja az érdeklődőket a szokásos, évente megrendezésre kerülő húsvéti fesztiválra Palócföld leghíresebb, parányi települése. Idén lesz Rackajam koncert és locsolkodás kútvízzel.

Hollókő a Cserhát festői hegyvonulatai között fekszik, 100 kilométerre északkeletre Budapesttől. Két főutcájával és csupán 650 lakosával az aprócska település valódi ékszerdoboz. Zegzugos utcákon apró, fehér házak állnak, melyek kerek cserepei óriás pénzérmére emlékeztetek. A léckerítéssel körbevett kertecskék fái alatt színes népviseletbe öltözött idős nénik ülnek… Bármelyik turista úgy érezhetné, Hollókőn visszacsöppent a múltba. „De Hollókő nem az a hely, amelyet elfelejtett az idő” - meséli Szabó Csaba polgármester. „Mi inkább úgy szeretjük emlegetni a települést, mint az örökkévalóság helyét, hiszen a falunk elzártsága megőrizte a fenntartható, különleges stílusát. Sikerült megőriznünk több száz éves hagyományainkat annak ellenére, hogy évente több és több a látogatónk. Feladatunk, hogy ápoljuk ezt az örökséget. Hollókő legnagyobb értéke a lakossága, a megőrzött Palóc indentitás, az errefelé beszélt különleges tájszólás, és a számos, egyedülálló népviselet, a színes öltözékek. Tulajdonképpen az egész falu egy élő múzeum. A házakban mindig van valami látnivaló.” - magyarázza az ékesszóló polgármester. Szerinte a falut leginkább húsvét táján érdemes meglátogatni. Az idén április 15-17. között megrendezendő hagyományos húsvéti mulatság feléleszti a legősibb magyar húsvéti szokásokat, köztük a lányok vödörnyi hideg vízzel történő meglocsolását, természetesen. A látogatók azt is megtanulhatják, hogyan készítsenek valódi magyar hímes tojást. „Ebben az időszakban a falubéli idősek és fiatalok mind a dúsan hímzett népviseletet öltik fel, és részt vesznek az egész napos népi programokban, például a dalok éneklésében, a főzésben, a táncban."

Nő nem marad szárazon!

- Így szól az idei húsvét mottója. Az ékszerdoboz falucskában a nagyszombati program a gasztronómiáról szól, a húsvét vasárnap és hétfő a népzenei koncerteké, mesemondóké és a népi hagyományoké. Fellép többek közt Lajkó Félix, a Nógrád és az Iglice Táncegyüttes, lesz Kerekes Band, Ferenczi Gyuri és a Rackajam, mesemondás, tánctanítás, közös nótázás. A Vár előtti tér pedig a középkort fogja megidézni: felépül egy lovagi tábor, lesz középkori ruhapróba, különböző ügyességi játékok, fegyveres bemutató, történelemóra és középkori muzsika. A jó hangulat a szervezők szerint biztosított.

Az ördög és a hollók

Hollókő története a 13. századig nyúlik vissza, amikor a Tatárjárás után a közeli hegyre várat építettek. Ennek a hegynek a nevéből származik a település elnevezése is. A helyi monda szerint a Pusztavárhegyen álló földvár ura, bizonyos Kacsics András elrabolta egy nemes ember szépséges leányát. Hogy a lány el ne szökhessen, az egyik hegyen várat építtetett, és annak tornyába záratta. A leányzó dajkája azonban, aki boszorkányos praktikák tudója volt, szövetkezett az ördögfiókákkal, és azok éjszakánként holló képében az épülő vár köveit elhordták egy közeli hegy sziklacsúcsára. A fogoly kiszabadult, és közben megépült a sziklacsúcson Hollókő vára. A vár ma is ott áll a falura néző hegytetőn. Hollókő és 140 hektáros falusi környezete már 1977-ben műemléki védelmet kapott, 10 évvel később pedig az UNESCO a világörökség részének nyilvánította. Hollókő azóta is fogadja a vendégeket, kül- és belföldről egyaránt. Az érkezőket a meleg fogadtatás mellett kézzel készült termékek, hatalmas házi múzeumok, éttermek várják. A falu szélmalommal, tájházzal, postamúzeummal és palóc baba kiállítással is büszkélkedhet.

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO