Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Holnap kezdődik a 17. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál

2019. november 26.

Szerdától vasárnapig 5 budapesti helyszínen 300 animációs rövidfilmet és 13 egész estés filmet kínál a Nemzetközi Animációs Filmfesztivál – a közönség az elmúlt év legjelentősebb animációs alkotásait láthatja, a világ minden tájáról.

Idén először immár 3 kategóriában több mint 50 film kerül versenybe, köztük a Kabul fecskéi című francia festményanimáció, melynek egyik rendezőnőjével, Eléa Gobbé-Mévellec-kel a közönség is találkozhat. Lesz három animált doku-válogatás, Dargay Attila szabadkézi rajzaiból kiállítás, filmjeiből vetítéssorozat és megannyi gyermek- és szakmai program egyaránt. November 27-én, szerdán 19 órakor a bristoli Aardman stúdió Shaun, a bárány és a farmonkívüli című egész estés animációja nyitja az idei, immár 17. Anilogue-ot az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A földkerekség legismertebb animált bárányának ezúttal egy ufót kell elbújtatnia a nyáj tagjai között. A fesztivál a berlini fal leomlásának idején játszódó, részben magyar készítésű Fritzi - egy forradalmi mese ősbemutatójával zárul a szombet esti díjkiosztó gálán. Versenyen kívül vetítik az Anilogue-on a Medvevilág Szicíliában című olasz filmet, mely a XX. század egyik legjelentősebb gyerekkönyvét dolgozza fel. A japán Katsushi Sakurabi DanMachi: Orion nyila című alkotása is megtekinthető lesz, melyben a veszedelmes szörnyeket a legbátrabb földi halandók is csak istenekkel szövetkezve tudják legyőzni. A Chris, a svájci című animációs dokumentumfilmben a délszláv háború idején egy fiatal svájci újságírót rejtélyes körülmények között holtan találtak. Immár felnőtt unokatestvére, a film rendezőnője, Anja Kofmel úgy dönt, kinyomozza, mi is történt valójában. A boldogság szerkezete című film húsz női alkotó tíz kisfilmjének fűzére, mely mind a Közös Jó Gazdaság különféle aspektusait, esélyeit latolgatják. A litván Gints Zilbalodis több díjat is nyert El innen! című filmjének – melyben egy fiú és egy kis madár egy motorkerékpáron igyekeznek elmenekülni a sötét szellemből és hazatérni – minden egyes képkockáját maga készítette.

Budapestre érkezik Janno Põldma észt rajzfilmrendező, akinek a Lotte és az eltűnt sárkányok című új alkotását magyar nyelven egyetlen alkalommal vetítik majd. Szintén az Anilogue vendége lesz a magyarul is megjelent regény, a Kabul fecskéi című francia festményanimáció egyik rendezőnője, Eléa Gobbé-Mévellec.

A nagyjátékfilmek versenyében további 4 egészestés animációt vetítenek majd. Ott lesz a Buñuel a teknősök labirintusában című spanyol film, melyben Luis Buñuelt követjük, amint 1932-ben egy szürrealista áldokumentumfilm készítésébe fog. Hiroyasu Ishida A pingvinek titkos élete című sci-fijében egy japán kisváros lakóit ismerjük meg, akiknek nyári nyugalmát fenekestül felfordítja egy csapat pingvin megmagyarázhatatlan bevonulása. Masaaki Yuasa legújabb filmjében, a Hullámok hátán című misztikus animében egy szörfös és egy tűzoltó valószerűtlenül megkapó szerelmi története bontakozik ki. Ugyancsak a versenyprogramban szerepel a francia Jean-François Laguionie új alkotása, a Herceg utazása, melyben a hajótörött majomfejedelmet egy olyan tudóscsalád menti meg és veszi pártfogásába, akiket a saját majomtársadalmuk mindaddig különcként kezelt, mert régóta hittek a hercegéhez hasonló, párhuzamos civilizációk létezésében.

A rövidfilmes szekcióban 16 ország 24 alkotása lesz majd látható és idén először 20, kifejezetten gyerekeknek készült animáció is versenyez majd, köztük több magyar film. A felsoroltakon kívül még rengeteg új animációs filmet, gyerekprogramot és animált dokumentumfilmet láthat a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az Art+ moziban, a Francia Intézetben és a Lengyel Intézetben, a Magvető Café pedig a szakmai programoknak és közönségtalálkozóknak ad majd helyet.

Jegyvásárlás

Vissza Még több hír
 
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO